71

ЕК предложи: Електронна шофьорска книжка за целия ЕС, взима се на 17 г.

Младите шофьори ще могат да карат 12 месеца с придружител


 
Познатият документ за управление на автомобил, който всеки шофьор трябва да носи със себе си, отива в историята. Европейската комисия днес предложи набор от правила, които всъщност предвиждат получаване на документа една година по-рано, тоест на 17, като ще бъде валиден за всички държави в ЕС. Шофьорите на тази възраст ще карат една година с придружител, а когато навършат 18, ще могат вече да управляват автомобила сами.

Планират се  и промени в курсове и изпити, по-строг контрол за нарушения, направени в друга страна-членка, както и най-вече въвеждане на единна електронна шофьорска книжка, пише automedia.investor.bg.


шофьорска книжка

 

Целта на Комисията е да повиши пътната безопасност и според мярката това ще помогне на ЕС да постигне нулева смъртност по пътищата през 2050 г. Обучението и тестовете за получаването лиценз ще вземат под внимание повече безопасността на пешеходци, велосипедисти, скутери и електрически велосипеди. Данните ще бъдат споделяни, за да може отнемането на шофьорската книжка да влезе в сила в целия ЕС.

Предвиждат се и сериозни санкции срещу някои нарушения:

* Неспазване на достатъчно разстояние от автомобила отпред

* Опасно изпреварване

* Опасно паркиране

* Пресичане на една или повече непрекъснати бели линии

* Шофиране в насрещното

* Неспазване на правилата за използване на аварийни коридори

*  Използване на претоварено превозно средство

Комисията също така предвижда „изпитателен срок от най-малко две години за начинаещи водачи след успешно полагане на изпита и правило за нулева толерантност към шофиране в нетрезво състояние. Това е от съществено значение, тъй като въпреки че младите шофьори представляват само 8% от всички шофьори, всеки втори от общо пет фатални сблъсъка включват водач или мотоциклетист на възраст под 30 години."

Актуализираните правила за изпитване ще вземат предвид прехода към превозни средства с нулеви емисии. Например ще бъдат оценявани знания и умения, свързани с усъвършенствани системи за подпомагане на водача и други автоматизирани технологии.

Начинаещите шофьори също ще бъдат обучавани как стилът им на шофиране влияе върху емисиите, като например времето за смяна на предавките. И накрая, допустимата маса на превозно средство от категория „В“ ще бъде променена за превозни средства с алтернативно гориво, тъй като превозните средства с нулеви емисии и батерии могат да бъдат по-тежки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Баш Еврогеец

Баш Еврогеец

09.03.2023 | 12:26

А кога ЕК ще предложи еднакви заплати, субсидии и т.н. за целия ЕС? Много важно хлапетата с какви книжки ще карат и дали ще е една година по-рано.

Отговори
0 0
Пиклювци, дърти

Пиклювци, дърти

07.03.2023 | 18:48

Който не спазва правила, сериозни санкции, отнемане на право завинаги...!

Отговори
2 1
Напрсво

Напрсво

07.03.2023 | 18:36

от пеленачета....какви 17 като това си пиклйовци и тоюно те масово пеавят катастрифи. Минимум 26 за книжка трябва долни еврейгеи

Отговори
3 6
Dii

Dii

07.03.2023 | 20:45

На теб явно и след 26 няма да ти дадат книжка. Все пак се иска да имаш поне 7-ми клас. А седми клас предполага, че можеш да пишеш грамотно.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?