49

ЕК подкрепи предложението на Австрия за въздушен Шенген

Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния.

"Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят и допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят.

Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи говорителят.

След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът. По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той. Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Костов

Костов

14.12.2023 | 21:06

ДА ГО ДУХАТ... СКАПАНИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ....

Отговори
0 0
1912

1912

11.12.2023 | 21:35

По дбре да не се съгласяват ако е само въздушен Шенген.

Отговори
3 0
Да, особено АКО

Да, особено АКО

13.12.2023 | 11:17

в замяна на "въздушен Шенген" получим огромен пакет емигранти!!! Само че съмненията ми са, че ще приемат заради бизнеса: лек режим на предвижване и тем подобни. И в крайна сметка "това приемане" ще касае РЕАЛНО САМО бизнеса. Обикновеният човек реално ще е извън "тази придобивка". Но пък за сметка на това ще си имаме бол емигранти. Не че сега нямаме, но ще станат много повече и ще берем ядове (ние, обикновените хора). Затова е добре да има някаква обществена изява на народната воля - като протести за прием на емигранти/мигранти (която и да е категорията преселници, е все опасна когато е голяма общност).

Отговори
0 0
Европейската комисия одобри

Европейската комисия одобри

11.12.2023 | 18:18

България да се превърне в лагер за афганистанци, африканци и други нежелани от господарите на Европа натрапници.

Отговори
3 0
ЕК одобри, но ако ние

ЕК одобри, но ако ние

13.12.2023 | 11:20

мълчим и НЕ излезем на протести, "приемането" ще стане горчива реалност! Видяхме КАКВО се случи на 7 октомври в Израел.

Отговори
0 0
ertre

ertre

11.12.2023 | 15:26

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----=-- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?