Следвайте ни

ЕК планира обща дигитална база данни

viber icon

Европейската комисия планира да организира леснодостъпна база данни с всички лични документи и набор от услуги, които да ползваме със своята дигитална самоличност.

Европейският цифров портфейл ще е под формата на приложение на телефона и се очаква да заработи след около година. Цифровата идентификация ще се признава в цяла Европа и ще е достъпна за всички близо 450 млн. граждани на ЕС, пише 24 часа

Разпространението на софтуера ще е безплатно и ще изисква верификация на самоличността с разнообразни смартметоди. Сред тях са сканиране на ретината или пръстов отпечатък.

Идеята на Еврокомисията е дигиталният портфейл да има две основни функции. Едната е да осигурява лесен и безопасен достъп до сайтовете на правителства и агенции, в които дигитално да докажем самоличността си и да се възползваме от електронни услуги като плащане на данъци или комунални сметки. Освен това електронният портфейл ще служи като хранилище, където потребителите ще могат да съхраняват официални документи като шофьорска книжка, медицински рецепти или дипломи за завършено образование.

Още по темата четете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?