Следвайте ни

ЕК отговори на Борисов за разпределянето на ваксините

viber icon

От Европейската комисия обявиха, че са съгласни с исканията за разпределяне на ваксините между европейските държави, което да е пропорционално на числеността на населението.

"Разпределението (между страните от ЕС, бел. ред.) на дозите ваксини в съответствие с предварителните споразумения (ЕК) за тяхното снабдяване се извършва в рамките на прозрачен процес. Европейската комисия е съгласна с последните изявления на няколко държави от ЕС, че най-справедливо решение за разпределение на дозите на ваксината – това е пропорционалното разпределение въз основа на населението на всяка държава. Това е решението, което ЕК предложи за всички предварителни споразумения за покупка (ваксини, бел. ред..)", се казва в съобщение от ЕК, предаде БГНЕС.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС са решили да се откажат от предложението на ЕК, като добавят гъвкавост, за да се споразумеят за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава.

"В съответствие с тази система, ако държавата реши да не избира (всички дози ваксини според квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят между други заинтересовани страни от ЕС", се казва в съобщението.

Държавите от Съюза използваха тази система, за да променят механизма на пропорционално разпределение на ваксините по брой население, предложен от Европейската комисия в рамките на всички договори за доставка на ваксини, пише ЕК. Държавите-членки на ЕС ще трябва сами да стигнат до съгласие дали искат да се върнат към този механизъм.

По-рано лидерите на пет страни от ЕС, сред които и България, написаха писмо до ръководителите на ЕК и Европейския съвет, с което призоваха Брюксел да проведе среща на върха на лидерите на ЕС заради неравномерното разпределение на ваксините между страните от блока. По-късно към инициативата се присъедини и Хърватия.

 

Коментари (2)

333

333

14.03.2021 | 12:48

Някой разбра ли какво е отговорила ЕК всеки да се спасява както намери за добре

Отговори
1 0
пандемична политика

пандемична политика

14.03.2021 | 09:00

Сгрешена още при клиничните изследвания ваксина. Промяна на методиката за определяне на концентрацията в хода на изследването. Ниска ефективност към новите варианти. Неизследвана за лица под 18 и над 55г и рисковите групи. В Словакия, Италия, Австрия, Хърватска, България, Норвегия има подобни случаи. Колко необявени случаи още има? А Европейската агенция по лекарствата не взима никакви превантивни мерки! Тя явно се интересува от геополитическите аспекти.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?