2374

ЕК обори министър Христов : България получи изключение за снабдяване с руски петрол

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение. Целта на изключението, което е до края на 2024 г. е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни.

Това обяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Той допълва, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите, които са оповестени и на сайта на ЕК.

Повод за въпросите е готвено решение от служебния кабинет, с което да се отмени въведената от правителството "Петков" забрана за износ на горива от бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

Проектът е приет на заседанието на кабинета миналата сряда, 28 октомври, но подлежи на обществено обсъждане в рамките на един месец. Ако бъде прието, ще обезсили решението от края на юли на редовния кабинет, който въвеждаше тази забрана от 5 декември. Причината е, че от тази дата влизат в сила поредните санкции на ЕС срещу Русия като на държавите членки се забранява да внасят руски петрол. Някои, сред които и България, получиха изключение.

Мотивът на служебния кабинет да обмисля отмяна на решението на предшествениците си е, че санкциите се отнасят само до петрола, а не и до горивата. И освен това се нарушават правилата за свободно движение на стоки в ЕС. Друг аргумент е, че такава забрана няма да свали цените на горивата на вътрешния пазар.

В доклада към проекта, изготвен от трима министри - на икономиката, на финансите и на енергетиката произведените от руския петрол горива в "Лукойл Нефтохим" са български.

Току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предишното правителство, за да се намалят цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар, коментира във фейсбук профила си депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

ЕК е категорична: "България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, заради специфичното си географско положение. То не се прави, за да го препродава на други страни-членки или на трети страни", допълва той.

Посочва, че българското правителство обаче прави точно обратното - работи в услуга на "Лукойл", за да се максимизират печалбите му, за сметка на по-високи цени за българските потребители.

 

От "Демократична България" настояваме правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България, коментира Мирчев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

31.10.2022 | 22:24

Този министър-цървул наистина хабер си няма и си губи времето и ресурсите на министерството да създава проектозакони, които никога няма да станат закони. Пълно невежество и простотия.

Отговори
2 1
Еленко

Еленко

31.10.2022 | 19:01

Този Роско излезе шарлатанин като предишният Роско

Отговори
0 0
Ежедневие

Ежедневие

31.10.2022 | 18:45

Вече простотията на т.н. министри е изумителна! Как не можаха да намерят свестни хора да управляват клетата ни страна. Един Бай Ганьо броди всеки ден из страната и разнася славата на своята бездънна простотия, а министрите просто го конкурират. Ежедневно. И лошото е, че настоящото издание е клекнало пред Асфалт паша и ката ден записва и ни поднася бисер след бисер! Изданието става просто жълтиния. Пловдив не заслужава това.

Отговори
10 1
Deutsch

Deutsch

31.10.2022 | 20:00

Ами какво очакваш от хора взели образование от разни свободни, платени, задочни, дистанционни университети. Не знаещи езици, нямащи идеи от европейски или световни норми, стандарти и закони. Важно е да омагьосат с популизъм народа, да бъдат избрани за да се доберат до някоя комисионна...

Отговори
9 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?