EК ни погна за адвокатите

Европейската комисия предприе мерки за отстраняване на някои пречки за свободното движение на услуги в България, Люксембург и Австрия, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Комисията ще изпрати официално искане до България във връзка с разпоредби от националното законодателство, които ограничават свободното движение на адвокати и адвокатски кантори от ЕС в България. При липса на задоволителен отговор на официалното искане в срок от два месеца Комисията може да отнесе случая до Съда на Европейските общности.

Комисията смята, че налагането на изискване за българско гражданство за придобиването на звание български адвокат, както и фактът, че българските адвокати и адвокатите от други държави-членки не се ползват с еднакви права за упражняване на своята дейност, не са оправдани.

Малко преди да се присъедини към Европейския съюз през 2007 година, България въведе закони, които по своята същност не позволяват на чуждестранни адвокати да практикуват у нас най-рано до 2010 г. На юристи от други страни на ЕС е забранено да отварят клонове на канторите и да практикуват под името на фирмата си. В резултат някои са се регистрирали като обикновени търговски предприятия. Това на свой ред доведе до жалби от страна на български фирми до Комисията за защита на конкуренцията в страната. Чуждестранните фирми бяха обвинени, че се опитват да заобиколят местните правила.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?