49

ЕК компенсира с 40 млрд. евро домакинства и фирми за скъпия ток

Европейската комисия представи предложения, насочени към овладяването на цените на енергоносителите и сигурност на доставките на енергия. Комисията предлага държавите от ЕС да участват в договаряне на общи доставки на газ. Договаряните по този начин обеми не се предвижда да включват купуването на газ от Русия, предава БТА.

ЕК предлага да се въведе временен таван на цената на внасяния втечнен газ като последна мярка. Според комисията е необходим способ за временна намеса за ограничаване на дневните ценови разлики на енергията. Предлагат се временни правила за държавната помощ, които да помогнат на дружествата.

Комисията вижда възможност за пренасочване на до 40 милиарда евро от бюджета за сближаване за мерки в подкрепа на гражданите и по-малките дружества, изправени пред високи сметки за енергия. Предлага се въвеждане на правила за съпричастност, така че държавите, засегнати от затруднения с доставките на газ, да могат да разчитат на подкрепа от останалите в ЕС. Това ще важи особено за страните, които произвеждат ток от газ. ЕК отчита, че през август и септември потреблението на газ в ЕС е спаднало с 15 на сто спрямо средните обеми за предишните пет години.

Според комисията е възможно държавите от ЕС да прибягват до временни мерки в изключителни случаи, при които да наложат ограничения на потреблението на газ за несъществени нужди, например за отопление на открити площи и плувни басейни. ЕК предлага държавите, когато е необходимо, да прекъсват тока на т. нар. "мини" за "копаене" на криптовалути.

Препоръчва се държавите да обмислят прилагане на данъчни и други ограничения за тази дейност.

Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за киберсигурност в областта на снабдяването с ток, газ и водород. ЕК препоръчва да се извършат изпитания за устойчивостта на енергопреносната инфраструктура и дейностите да бъдат съгласувани с НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?