2374
Следвайте ни

ЕК даде България на съд, не спазва правилата за "Натура 2000"

viber icon

Европейската комисия съобщи, че предявява иск пред Съда на ЕС срещу България за неспособността на страната да опазва и управлява своите зони по „Натура 2000“

Европейската комисия реши днес да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България за неспазване на задълженията ѝ съгласно Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО).  

След като държавите членки впишат своите територии от значение за Общността, те разполагат със срок от шест години, за да определят тези територии за специални защитени зони. Те също така са длъжни да установят природозащитни цели, които са специфични за всяка територия, и да въведат необходимите мерки за опазване, насочени към съхраняването или възстановяването на защитените видове и местообитания в териториите, така че да се постигне благоприятен природозащитен статус. 

България все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за Общността за специални защитени зони в рамките на задължителния срок; също така държавата системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване. Тези изисквания са от ключово значение за опазването на биологичното разнообразие в ЕС.  

През януари 2019 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо до България, а през юли 2020 г. — и мотивирано становище по въпроса. Тя счита, че досегашните усилия от страна на българските органи са незадоволителни и недостатъчни, и предявява иск срещу държавата пред Съда на ЕС. 

Коментари (3)

лимбо

лимбо

12.11.2021 | 18:01

Де да беше тиквата една.Не се работи по направления ,дето няма келепир - това е извода

Отговори
0 0
Бай Ганьо

Бай Ганьо

12.11.2021 | 14:16

А..бе на тази комисия мога ли да задам един единствен въпрос ? В какъв ЕС сме щом сме всички бедни и живеем под прага на бидноста ?Алоооо........г-да олигарси моля за пояснение !

Отговори
3 3
Батко

Батко

12.11.2021 | 14:38

Бедни сте, щото сте прости и ви краде една тиква ;) И по-бедни ще ставате, докато гласувате за БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?