Следвайте ни

"Египетската Атлантида" разкри една от тайните си СНИМКИ

viber icon

Международна подводна археологическа експедиция, водена от френския изследовател Франк Годо, откри руините на главния храм на потъналия древен град Ираклион на дъното на Средиземно море, съобщава "ScienceAlert" в четвъртък.

„В последната си подводна експедиция за египетски и европейски изследователи откриха руините на голям храм, както и няколко кораба, натоварени с монети и бижута. Храмът Амон Гарп - основните религиозни сгради на този град, както и руините на древногръцки храм с по-малки размери ", се казва в изявление.

Освен това учените са открили бронзови монети на цар Птолемей II (283-246 г. пр. Н. Е.), както и керамика, бижута и прибори, които са били на борда на потънали кораби. Отбелязва се, че тези открития станаха възможни чрез използването на сложни инструменти за сканиране, които могат да различават обекти на морското дъно. Събирайки геофизични данни, получени с помощта на ехолоти, магнитометри, базирани на ядрено-магнитен резонанс и сонари за странично сканиране, изследователите откриха няколко други пристанища в близост до Ираклион, съществуването на които досега не беше известно.
Древен град в устието на Нил.

Ираклион е древен град в устието на Нил. В късния период (550-331 г. пр. Н. Е.), приключил със завладяването на Египет от Александър Велики, Ираклион е бил най-важното пристанище на страната. В края на VIII век този град е разрушен от земетресение и цунами, след което изчезва под водата заедно с други два града.

Руините на Ираклион са открити през 2000 г. от френския подводен археолог Франк Годьо, останките от градски структури са били под вода на дълбочина 10 м, на 6 км от брега в района на Александрия. В пристанището на Ираклион учените са открили 64 кораба, това е най-голямото гробище на древни кораби в историята на археологията.

Работата е извършена от Европейския институт за подводна археология, а след това от Оксфордския център за морска археология с подкрепата на швейцарската фондация Хилти, както и от службата за египетската древност. 

Източник: pochivka.blitz.bg

Коментари (1)

как"сийка

как"сийка

05.08.2019 | 16:09

Едно не разбирам - що щат швейцарците в подводни експедиции - те море нямат.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?