71

Егейският курорт Бодрум очаква бум на български туристи това лято

Известният турски курортен град Бодрум се надява да привлече над 1,5 милиона чуждестранни туристи тази година.

Кметът на града Ахмет Арас анализира причинените от пандемията загуби в туризма през последните две години. 

Бодрум

Разположен на брега на Егейско море на провинция Мугла, градът е беше домакин на 1,3 милиона чужденци през 2019, преди пристигащите да намалеят повече от наполовина до едва 530 000 през 2020 г. в средата на Covid-19 пандемията, съобщи Арас.

Бодрум

Той подчерта, че населението на Бодрум се е утроило през месеците на коронавируса, защото много собственици на летни къщи прекарват вече цялата година там.

 

Бодрум, както и останалата част от света, пострада от тежка загуба на чуждестранни туристи, каза Арас пред Анадолска агенция (AA). Той добави, че животът вече е започнал да се връща към нормалното, тъй като ограниченията за Covid-19 вече са са премахнаги изцяло в Турция.

Бодрум

Кметът каза, че повечето туристически обекти са обновени и Бодрум стартира сезона 2022 г. много успешно.

 

Докато много туристически дестинации се надяват да достигнат цифрите от 2019 г. през 2023 г., Бодрум ще ги надхвърли  още тази година, подчерта Арас. Градчето с хилядолетна история се превърна във водещата туристическа дестинация в Средиземноморието.

Бодрум

Половината от чуждестранните туристи, които градът прие последните години, бяха от Русия и Украйна, каза той. "За съжаление броят им може да намалее тази година поради войната. Но очакваме значителен брой туристи от Русия."

 

„Въпреки това виждаме забележителен ръст на интереса, когато погледнем към други страни и пазари, особено от България, Обединеното кралство, Германия, Израел, Холандия, Полша и страните от Персийския залив“, добави той.

 

Арас подчерта, че летището в Бодрум приема директни полети от 86 точки в 35 държави, като 49 различни авиокомпании превозват туристи.

 

Тота лято се очаква най-голям ръст на българските туристи. Седмично ще има по три директни чартърни полети от София. Седмични директни полети ще има и от Пловдив и Варна през септември и октомври. Това са най-предпочитаните месеци за по-евтина почивка от нашенците. Тази година се очакват да бъде надминат рекорда от 10 хиляди туристи от България, който беше регистриран преди пандемията. Много от туристите предпочитат, малко по-изгодния вариант с пътуване с автобус или със собствен транспорт.

Бодрум

До края на това лято ще стартират нови директни полети до Бодрум от Албания, Кувейт, Катар, Дубай и Русия, отбеляза кмета.

 

Круизните кораби, които отсъстваха от града в продължение на две години, ще достигнат 150 през 2022 г., каза той, като отбеляза, че се очаква тези кораби да доведат 206 000 чуждестранни туристи в Бодрум.

 

Започнаха фериботни услуги от и до съседните гръцки острови, каза той.

 

„С други думи, броят на туристите, идващи по море и въздух, ще надхвърли този от 2019 г. Тази година ще приемем повече от 1,5 милиона чуждестранни туристи.“, прогнозира кмета на Бодрум.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:05

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?