3906

Ефективността на международното право след конфликта в Газа, обсъждат на симпозиум с докладчици от ООН

Един от най-добрите университети в Турция ще проведе симпозиум за преосмисляне на международното право в светлината на продължилата месеци офанзива на Израел срещу ивицата Газа, която уби над 36 500 души, предимно жени и деца, и рани над 83 000, въпреки резолюцията на Общото събрание на ООН, изискваща спиране на атаките.

На симпозиума „Преосмисляне на международното право след Газа“, организиран от Юридическия факултет към истанбулския университет „Богазичи“, „ще бъдат критично обсъдени универсалността, легитимността и ролята на международното право в осъществяването на справедливостта“, се казва в изявление на университета.

Ричард Фалк и Майкъл Линк, и двамата бивши специални докладчици на ООН за Палестина, ще бъдат сред лекторите, заедно с други световноизвестни академици.

Симпозиумът е насрочен за 3-4 август. Хасан Басри Бюлбюл който преподава право в университета Богазичи и ще координира събитието, заяви, че неспособността на международната система да „изпълни мисията си за осигуряване на глобален мир и защита на човешките права, както и неспособността й да се справи с нарушенията на закона, породи въпроси относно ролята на международното право в осигуряването на справедливост“.

Нашият симпозиум има за цел да оцени предложенията за развитието на международното право и по-добрата защита на правата на човека, с широко участие на над 100 правни експерти от различни страни.“

Израел продължава бруталната си офанзива срещу Газа след нахлуването на Хамас в Израел на 7 октомври 2023 г., което уби около 1200 души.

Осем месеца след началото на израелската война огромни участъци от Газа са в руини сред осакатяваща блокада за храна, чиста вода и лекарства, оставяйки милиони без здравни грижи и изправени пред глад.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд (МС), чието последно решение нареди на Тел Авив незабавно да спре операцията си в южния град Рафа, където над един милион палестинци потърсиха убежище от войната.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?