1553
Следвайте ни

Едва ли сме сами, откриха вода в друга галактика

viber icon

Вероятно водата е присъствала в създаването на Вселената много по-рано, отколкото се смяташе досега. Учените откриха вода в галактиката SPT0311-58 на 12,88 милиарда светлинни години от Земята.

С други думи светлината, идваща от галактиката, засечена с известния Голям субмилиметров интерферометър, наречен ALMA, е от времето, когато нашата Вселена е била на по-малко от милиард години.

През останалите 12,88 милиарда години светлината от галактиката е пътувала до Земята.

Всъщност учените смятат, че SPT0311-58 е съставена от две сблъскващи се галактики. В един вид гравитационен танц на газовете в космоса са се създали много нови звезди, а между звездите е протекла интересна химия, като образуването на вода и молекулите на въглеродния оксид.

„Използвайки интерферометъра ALMA, наблюдавахме с висока разделителна способност молекулярния газ в двойката галактики, известни общо като SPT0311-58. Там открихме и вода (H20) и молекули на въглероден оксид в по-голямата от двете галактики. Кислородът и въглеродът са от решаващо значение за живота, какъвто го познаваме“, комемтира водещият автор д-р Сревани Яругула от Университета на Илинойс.

Светлината от SPT0311-58 идва от ера, която все още не разбираме напълно, и това откритие ни показва, че вода е имало от самото начало. Това е важна част от пъзела, която може да ни помогне да разберем какво се е случило в ранната Вселена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?