4232

Едни плачат, други празнуват: Стотици се тълпят заради смъртта на Раиси

Кадри в медийното пространство и социалните мрежи показват хора на различна възраст, които вървят по улиците на иранската столица

Стотици хора излязоха по улиците на Техеран, за да участват в траурен митинг в памет на загиналите при катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщава вестник "Известия“.

Кадри в медийното пространство и социалните мрежи показват хора на различна възраст, които вървят по улиците на иранската столица. Част от участниците носеха плакати със снимки на жертвите на катастрофата. Видео показва как много от тях не сдържат сълзите си.

В мрежата обаче публикуваха видеа и от фойерверки в различни ирански градове по повод смъртта на президента. Кадри със заря бяха разпространени от град Секез в Ирански Кюрдистан, както и в Техеран, съобщава вестник BILD. 

Ирански емигранти и привърженици на Израел се събраха в иранското посолство в Лондон, за да "отпразнуват“ смъртта на Раиси. Много от тях развяха стари знамена на Иран отпреди революцията от 1979 година, когато страната бе управлявана от шах, цитира "Фокус".

Инцидентът с Раиси се случи в следобедните часове на неделя, когато президентът на Иран се е връщал от среща с колегата си от Азербайджан Илхам Алиев. Двамата участваха в церемония по откриването на язовир на река Арас. Хеликоптерът на Раиси се е разбил в условия на гъста мъгла. Всички хора на борда му загинаха.

Кортежът на Раиси се е състоял от три хеликоптера, два от които са достигнали целта си благополучно.

Ебрахим Раиси бе на 63 години и бе президент на Иран от август 2021 година. В предизборното си послание той заяви, че възнамерява да се бори с корупцията и бедността в страната, както и да защитава правата на нейните граждани. Преди това Раиси бе върховен съдия на Иран и като такъв започна мащабна антикорупционна кампания, а също така инициира разработването на законопроекти за защита на жените от домашно насилие.

Мохамад Мохбер, като първи вицепрезидент на Иран, ще бъде изпълнява президентската длъжност до провеждането на извънредни избори за нов държавен глава. Очаква се това да се случи до края на юни или началото на юли.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?