3906

Една от най-успешните българки готова за най-високия пост в МВФ

Кристалина Георгиева е готова да поеме управлението за втори мандат  на Международния валутен фонд /МВФ/. Това става ясно от изявление  на управителя на БНБ Димитър Радев, разпространено от пресслужбата на Централната банка. В телефонен разговор между двамата,  Кристалина Георгиева е посочила, че за нея ще бъде чест да бъде номинирана за поста, при условие, че получи подкрепата на членовете на МВФ. 

Кристалина Георгиева изпълнява длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд от 01.10. 2019 г. Преди да се присъедини към МВФ, тя е била главен изпълнителен директор на Световна банка.

„Преди това г-жа Георгиева съдейства за оформянето на дневния ред на Европейския съюз в качеството си на заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси“. На тази длъжност тя отговаря за бюджета на ЕС от €161 милиарда (175 милиард щатски долара) и 33 000 служители, както и за мерките на Съюза в отговор на дълговата криза и бежанската криза от 2015 г.“, се посочва във визитката й в сайта на МВФ. Една от най-успешните и разпознаваеми българки Кристалина Георгиева е била и комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, като управлява един от най-големите в света бюджети за хуманитарна помощ.

Кристалина Георгиева е родена в гр. София, България през 1953 г. Притежава докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство, София, където преподава като доцент през периода 1977 – 1993 г. В рамките на академичната си кариера е била гост-лектор в „Лондонското училище по икономика (London School of Economics) и Масачузетския технологичен институт.

През 2010 г. е удостоена със званието „Европеец на годината“ от списание „ Юръпиън войс“ (European Voice) за лидерската си роля при прилагане на мерките на ЕС в отговор на хуманитарни кризи. През м. октомври 2020 г. г-жа Георгиева получава наградата на Атлантическия съвет за изтъкнати международни лидери - признание за нейния изключителен принос в рамките на кариерата ѝ в служба на обществото

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
tret

tret

08.03.2024 | 15:53

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Отговори
0 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?