49

Една от най-богатите европейски държави ограничава шофирането на електромобили

Първият тревожен сигнал за собствениците на електрически автомобили прозвуча в богата Швейцария. Въпреки факта, че хидроенергията е широко развита в тази страна, електричеството не е достатъчно през зимата и се налага да се купува от съседни страни - главно Франция и Германия. Тази схема е работила успешно в миналото. Но не и тази зима, пише money.bg.

Този зимен сезон, поради ремонта на френските атомни електроцентрали и непосилните цени на газа, цената на електроенергията в Европа ще достигне нови рекордни нива.

И Франция, и по-специално Германия сами преминават към режим на пестене, така че ще бъде проблематично да се продава енергия на съседите. В резултат на това Швейцария може да се сблъска с реален недостиг на електроенергия, а потребителите са изправени пред риск от "затъмнение".

Трезво оценявайки сериозността на ситуацията, Конфедерация Швейцария публикува "Указ за ограниченията и забраните за използване на електрическа енергия".

Според германското издание на Фокус указът предвижда спешни мерки, които властите могат да предприемат в случай на недостиг на енергия. Така например на частните домакинства ще бъде забранено прането на дрехи при температури над 40 градуса по Целзий, както и охлаждането на храна в хладилници под 6 градуса.

В допълнение към широките забрани в правилата за експлоатация на електрически уреди, ограничения се въвеждат и за автомобили. Максималната скорост по магистралите ще бъде намалена от 120 км/ч на 100 км/ч.

Но собствениците на електрически превозни средства ще изпитат сериозни неудобства - ще им бъде забранено да шофират в случай на недостиг на електричество.

Законопроектът ясно гласи: "Личното използване на електрически превозни средства е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (напр. професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, религиозни събития, участие в съдебни заседания)."

Това означва, че ако собственик на електрически автомобил, който е нарушил забраната, бъде спрян на улицата, той ще трябва да докаже, че е използвал колата в рамките на закона, в противен случай ще бъде глобен.

Тази забрана ще засегне около 110 000 собственици на автомобили в Швейцария и ще бъде абсолютно фатална за по-нататъшното нарастване на електрическата мобилност, която се насърчава по всякакъв начин от местните власти.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Западняк

Западняк

15.12.2022 | 05:03

Марица пак пиишат каквото им отърва. Не бързайте да празнувате!! Това е само един ЗАКОНОПРОЕКТ (ако разбирате значението на тази дума). За разлика от тъпунгерите български политици, швейцарските политици мислят предварително как да се справят с евентуални проблеми. Все още няма никакви забрани и ограничения, за разочарование на редакторите на Марица. Може би няма и да има, но държавата има план, за разлика от българската кочина. Но жалкият таблоид от кочината си пише все едно всичко е fait accompli (казва се още свършен факт). Ще спечелите още много награди за журнализъм…..в кочината, но си оставате селски таблоид.

Отговори
0 0
А какво да кажем ние най-бедните европейци

А какво да кажем ние най-бедните европейци

14.12.2022 | 11:37

На нас със запада ни забранява всичко за каквото се сетите. Мръсници.

Отговори
4 3
Реалист

Реалист

14.12.2022 | 10:59

В грешка сте, най-богата държава в света е България, 33 години крадене и още има!

Отговори
10 3
33?

33?

14.12.2022 | 13:19

Сигурен ли си? Или Партията не крадеше?

Отговори
5 1
Батко

Батко

14.12.2022 | 08:19

Марица, ай посочете малко източници, че пак издишате като руски тролчета!

Отговори
4 9
Баткото на батко

Баткото на батко

14.12.2022 | 11:34

Замълчи в западно корумпирано тролче.

Отговори
2 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?