4232

Една нощ в сарая: Ако платите 5 хиляди лири, ще може да посетите двореца Топкапъ с фенерче СНИМКИ

След античните градове покрай Егейско море в Западна Турция, дворците и павилионите в Истанбул вече започват да отварят вратите си за посетители и през нощта.

АА

Дворецът Топкапъ, който е свързан с Националните дворци , може да бъде посетен със специална обиколка между 21.00 и 23.00 часа, като нощната музейна практика ще бъде въведена от 29 юни. 

АА

Дворецът Топкапъ, сърцето на Османската империя от векове, ще е отворен за нощни посетители веднъж седмично.

АА

Цената за посещение на двореца през нощта ще бъде 1000 TL (56 лв) за турски граждани и 5000 TL (278 лв) за тези, идващи от чужбина.

Според получената информация, в рамките на новата атракция, петвековният османски дворцов комплекс се планира да приеме общо около хиляда души, в групи от по 250 души, за сега само в съботните вечери.

АА

В рамките на нощната радходка в музея обаче могат да се видят само определени части от двореца, в който се съхраняват уникални исторически артефакти.

АА

По време на посещенията, придружени от служители на двореца и частен гид, отделни групи ще влязат от Високата порта и ще посетят сгради като Свещените реликви, Стаята на харема и Съкровищницата.

АА

Части като Кулата на правосъдието няма да бъдат включени в нощното посещение от съображения за безопасност.

АА

Тези, които искат да посетят двореца Топкапъ, след като се стъмни, ще трябва да платят приблизително четири пъти повече от нормалната цена на билета.

АА

В рамките на приложението, за което се твърди, че е реализирано специално по желание на чуждестранни туристи, се предвижда посетителите да посещават исторически места, като държат електронни фенерчета в ръцете си.

АА

По този начин се смята, че ще има различно изживяване при посещение на места, които са били административен център на Османската империя в продължение на приблизително четиристотин години.

АА

Очаква да бъдат взети допълнителни предпазни мерки за потенциални проблеми, които могат да възникнат по време на нощните посещения на двореца, който е завършен през 1478 г.

АА

Смята се, че дворецът, който е бил домакин на около 3,5 милиона посетители миналата година, ще стане по-популярен с тази нова атракция, която се очаква да продължи поне до есента. В момента Османският дворец работи между 09.00-17.30ч.

АА

Много исторически места в Турция са отворени за нощни посещения. Руините на Ефес, театъра Аспендос, Патара, Сиде и Хиераполис остават отворени до полунощ. Кулата Галата може да се посети до 23.00 часа. Археологическите музеи в Истанбул и Момина кула в Босфора засега могат да бъдат посетени до 21.00 часа. Музеят на историята на Света София, Музеят на подводната археология в Бодрум и Мемориалният музей Акдамар в момента са отворени до 22:00 часа през нощта.

АА

Някои градини на павилионите, свързани с Националните дворци, като Бейкоз, Меджидийе, Айналъкавак и Ъхламур, се планира да отворят вратите си за посетители три вечери в седмицата, в петък, събота и неделя.

АА

От друга страна, има възможност историческите сгради в Истанбул, включително Момина кула, към Министерството на културата и туризма, да бъдат включени в нощните музеи. По този начин се цели повишаване на качеството на посещенията в музеите и предотвратяване на стълпотворението и опашките от туристи, особено през летните месеци.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?