71

Една година след смъртоносното земетресение: Турция скърби за хилядите загинали ВИДЕО

Това бе едно от десетте най-опостошителните бедствия в света през последните 100 години

Милиони хора в цяла Турция снощи излязоха по улиците, за да израят скръбта си за загубата на повече от 53 500 приятели, близки и съседи при катастрофалното земетресение в страната преди година.

DHA

За да отбележат това, което в Турция нарекоха „Бедствието на века“, правителството в страната организира поредица от събития за отбелязване на една година от бедствието в Южна Турция. 

В Антакия, столицата на южната провинция Хатай, повече от 10 000 души се събраха рано тази сутрин, за да проведат бдение, за да отбележат черната дата. 

DHA

На места гневни тълпи се сблъскаха с полицията, докато се провеждаха възпоменателните тържества.

Кметът Лутфу Саваш беше посрещнат със скандирания, призоваващи го да подаде оставка, докато министърът на здравеопазването Фахретин Коджа беше освиркан, докато изнасяше реч.

РНП

Сред мъглата край река Асъ хората скандираха „Чува ли ме някой?“ — повтаряйки гласовете на затрупаните под развалините преди година — и „Няма да забравим, няма да простим.“

DHA

След момент на мълчание в 4:17 ч. сутринта, за да се отбележи времето на земетресението, карамфили бяха хвърлени в реката в знак на възпоменание и местен оркестър и хор изпълниха песен под надслов "Раздяла" в чест на жертвите.

Някои жители са гневни и твърдят, че много хора са загинали не поради срутването на сградите, а по-скоро от това, че са чакали толкова дълго в капан сред развалините на студа.

Мерве Гюрсел, която загуби леля си, съпруга на леля си и братовчедите си при земетресението, извика имената им, докато хвърляше по един карамфил във водата за всеки от тях.

"Никой не беше с тези хора този ден. Болката на тези хора е, че не можаха да бъдат спасени, защото грасовете им не бяха чути изпод развалините", заключи тя.

DHA

Скърбящите турци все още не се примиряват с това как трус с магнитуд 7,7 може да преобърне живота на милиони хора за секунди, докато те все още спят.

Актуализирана статистика, публикувана миналия петък, показа, че 53 537 души са загинали в 11 югоизточни провинции, официално определени като зона на бедствие.

Потвърдената загуба на още 5951 живота в съседна Сирия прави миналогодишното земетресение едно от десетте най-смъртоносни в света през последните 100 години.

АА

Древни градове като Антакия на практика са заличени от картата.

Земетресението остави близо 60 000 жертви в района, а още много са в неизвестност.

DHA

Хиляди граждани и в съседната провинция Адияман проведоха мълчаливо шествие, минавайки покрай часовникова кула, която показва часа на земетресението вече година.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган днес е в Кахраманмараш, епицентърът на земетресението, за да инспектира работата, която се извършва за възстановяването на града и повторното настаняване на хиляди хора, които остават в палатки и контейнери.

АА

Той също така ще участва в предаването на завършените домове на оцелелите, а след това ще прекара остатъка от седмицата в обиколка на други градове в зоната на земетресението.

СНН Тюрк

В публикация в социалните медии президентът заяви, че загубата от бедствието „продължава да изгаря сърцата ни свежи като първия ден“, добавяйки: „Слава Богу, нашата нация премина успешно този болезнен и исторически тест.“

АА

Опозиционни политици също посещават региона, като лидерът на Републиканската народна партия Озгур Йозел присъства на възпоменателните церемонии в Хатай, преди да отпътува за Газиантеп и Кахраманмараш.

РНП

Училищата са затворени днес в  засегнатите от земетресението провинции. В Малатия губернаторът забрани всякакви шествия или други публични прояви извън официално разрешените събития за три дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?