49
Следвайте ни

Единственият междуконтинентален маратон в света се проведе в Истанбул

viber icon

43-ият Истанбулски маратон, известен като „единственият междуконтинентален маратон в света“ и категоризиран като „маратон със златен етикет“ от Световните олимпийски игри, се проведе в мегаполиса вчера. 

Организиран от Голяма община Истанбул, тазгодишният маратон в Истанбул беше спечелен от Шийла Джеротич от Кения и Виктор Киплангат от Уганда.


Председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, председателката на "Добрата" партия Мерал Акшенер и столичният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу дадоха сигнал за старта на маратона.


Киплангат завърши бягането на 42 километра за два часа, 10 минути и 18 секунди в категория мъже.


Робърт Кипкембой от Кения изостана на пет секунди зад Киплангат и стана негов подгласник, а Соломон Мутай от Уганда остана трети, след като завърши състезанието при мъжете на седем секунди зад лидера.


При жените Шийла Йеротич от Кения стана първа за два часа, 24 минути и 15 секунди.


Джаклайн Чепнгено от Кения завърши на второ място, изминавайки дистанцията за два часа, 24 минути и 21 секунди. Тя беше последвана от Аянту Абди от Етиопия за два часа, 24 минути и 45 секунди.


Общо 20 000 души участваха в категорията "масов крос", докато 54 елитни атлети участваха в състезанието.


Истанбулският маратон, състезание по бягане на дълги разстояния между Азия и Европа, се проведе в три категории: бягане на 42 195 метра, както и бягане на 15 километра и осем километра масов крос. 


Хиляди граждани и гости на Истанбул по традиция се включват в спортното мероприятие, като това е единствена възможност за много да преминат пеша между двата континента. Тъй като обикновено е забранено преминаването на пеше одци и велоси еджсхи по мостовете над Босфора. Инициативата се превърна в масов няколкочасов поход през слънчерия уикенд. 


Тези, които завършиха първи, втори и трети в мъжки и женски категории, получиха съответно 35 000 USD, 20 000 USD и 10 000 USD.


Идеята за бягане от Азия към Европа, предложена за първи път през 1973 г., е реализирана през 1979 г. по инициатива на група туристи от Германия.


Включен в "Gold Label Road Races" на Световната атлетическа асоциация (IAAF), той е сред най-популярните маратони в света.


Състезанието започна в 9 сутринта местно време в квартал Алтунизаде в квартал Ускюдар от азиатската страна на метрополиса и завърши на площад Султанахмет, от европейската страна. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?