71

Единствена в света: Желязната църква в Истанбул стана на 124 години СНИМКИ

Единствената православна църква в света, изработена от желязо, църквата "Свети Стефан", известна още като Желязната църква, привлича вниманието на туристите в Истанбул, с интересната си структура и еклектична архитектура вече 124 години.
 
Желязната църква, е докарана в истанбулския кв. Балат, през река Дунав и Босфора от Виена. 


Металните части на църквата са монтирана на брега на Златния рог. Това е една от първите сглобяеми метални конструкции в света.  Църквата е завършена през 1896 г. и струва по това време 4 милиона сребърни лева. Тя е отворена за богослужение през 1898 г. поради преустройство на архитектурния преграден иконостас. Храмът може да приеме около 300 богомолци.


Над входната врата на църквата има 40-метрова камбанария и 6 камбани, отлети в Ярославль, Русия, 2 от които се използват и днес.


Църквата, която продължава да бъде един от най-големите символи на българската православна вяра и е построена във формата на кръст от 500 тона желязо. Тя привлича вниманието на любителите на историята, културата и дизайна, както и на местни и чуждестранни туристи.


Църквата, чието желязо се окислява и започва да се разлага с течение на времето, е възстановена през 2011-2018 г. под председателството на вече покойния кмет Кадир Топбаш, с финансовата подкрепа на горяма община Истанбул.  Църквата беше отворена отново на 7 януари 2018 г. с церемония, на която присъстваха президента Ердоган и тогавашния български премиер Бойко Борисов.


Църковният служител Александър Масев обясни, пред Анадолската агенция, че с националното движение, започнало в началото на 19 век, българската общност, живееща в османската география, особено в Истанбул, търси църква, където да извършват ритуали на своя език. На това място е построена дървена църква, с разрешение на султана.


Масев каза, че дървената църква е опожарявана няколко пъти. Също така с увеличаването на броя на българите след освобождението, се е наложила по-голяма църква.


 „Предвидено е да се построи по-голяма и по-величествена каменна и зидана църква вместо дървената църква. Хората, изготвили проекта са братя Фосати, едни от важните архитекти от този период. Строителството на църквата започва, но църквата не е завършена, понеже земята е блатиста. След това се открива конкурс, който е под надслов "как да построим църква тук".


В резултат на този конкурс Ховсеп Азнавур, един от османските арменски архитекти от този период, печели конкурса с изцяло железен проект и през 1892 г. започва строителният процес на църквата.  Строителството на църквата отнема приблизително 4-4,5 години.  Завършена е през 1896 г., но се решава, че класическата дървена иконостасна част тук не е подходяща за църквата, възстановяването й продължава още 1-2 години и църквата е открита с тържествена церемония през 1898 г.


Масев сподели следната информация: „Всъщност "Св. Стефан" е построена почти по едно и също време с Айфеловата кула. ​​Затова в Европа и особено в Азия по това време са построени много железни църкви. Броят на тези църкви не е две или три, има близо 8-9 църкви, и все още съществуват. Много от тях са бездействащи, остарели, но ако си спомням правилно има католическа църква във Филипините. Но нашата църква е единствената православна желязна църква в света.", подчерта Масев.


„Най-голямата от камбаните е 750 килограма. Всички камбани са били изпратени като подарък от град Ярославъл. Той е известен като „градът на камбаните“ в Русия. Днес камбаните на много църкви в православния свят се произвеждат там. Това са най-добрите камбани в света. 


Иконите в иконостаса и стилът на иконостаса са изцяло руски стил. Иконите са изработени от руския живописец Лебедев.


Иконостасът е изработен от Алексиевич Ахапкин, главният дърводелец на царя от този период.  Изцяло в руски стил, златно бродиран иконостас със златни листа е един от най-величествените иконостаси в Истанбул, и в Турция.


Църквата преди пандемията е приемала средно от 750 до 1000 посетители на ден, каза Масев. Сега идват средно по 400-500 души на ден. След реставрацията интересът към желязната църква се е увеличил многократно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?