2374

Единствена в Европа: Беларус въвежда смъртно наказание за „терористични актове“ и „саботажи“

Беларус въвежда смъртно наказание не само за доказано извършени престъпления, но и за опити за извършване на „терористични актове“ и „саботажи“. Промените в Наказателния кодекс са одобрени от президента на страната Александър Лукашенко и влизат в сила след 10 дни.

Страната никога не е отменяла смъртното наказание, но досега налагането на най-тежкото наказание не бе възможно, ако се докаже само намерение или подготовката на тежки престъпления. Тероризмът бе добавен към деянията, наказващи се със смърт в Беларус,  през 1997 г.

Законът, пише "Булевард България", определя като "тероризъм" следните случаи, :

- терористични актове срещу представител на чужда държава или международна организация с цел предизвикване на международни усложнения или война или дестабилизиране на обществения ред в чужда държава; 

- терористични актове, извършени от организирана група или с използването на съоръжения за атомна енергия, използването на радиоактивни вещества, мощни, токсични химически или биологични вещества или такива, свързани с умъртвяване на дадено лице;

- убийства на държавници или общественици, извършени във връзка с държавни или обществена дейност.

Отвъд това, изглежда в Беларус за „тероризъм“ се смята всеки колективен опит за противопоставяне на властта. Приемането на промените в Наказателния кодекс съвпада с изслушване при закрити врати в Беларуския съд по дело срещу 12 опозиционни фигури, обвинени в „подготвяне на терористични актове“, съобщава беларуската правозащитна група „Вясна“. Те са обвинени в подпалването на полицейски автомобили през октомври и ноември 2020 г., когато в страната имаше масови протести срещу режима на Лукашенко, който бе обвинен, че е фалшифицирал изборите, за да остане на власт.

За истинския победител в президентския вот в страната през август 2020 г. се смяташе Светлана Тихановская - която в момента ръководи беларуската опозиция от Литва, където е в изгнание. Миналия март Тихоновская бе обвинена в „подготвяне на терористични атаки като част от организирана група“,  пише белоруската държавна информационна агенция „Белта“.

След началото на войната в Украйна и подкрепата на Минск за действията на Москва, съпротивата срещу правителството в Беларус се засили. През април, когато предложението за промени в Наказателния кодекс бе разглеждано, председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко посочи, че след началото на руската инвазия в Украйна (която беларуското правителство продължава да нарича „специална операция“), са зачестили опитите за саботажи, които "провокират вътрешна нестабилност и конфликти".

 Беларус е единствената държава в Европа, която продължава да прилага смъртното наказание, а активисти, защитаващи правата на човека, определят промените в Наказателния кодекс като опит за политически натиск.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ХАХАХАХА

ХАХАХАХА

19.05.2022 | 15:27

Единствената в Европа ама за братска соросоядска Америка, какво да кажат соросоядите?

Отговори
0 1
Нерде С

Нерде С

18.05.2022 | 23:33

Мъ нали бе чифутска недоклана пасмино Беларус не е във Европа Ко ви сърби гаааааазъ Ко става във една държава която не членка нито на НАТО нито на Еврогейския съюз Пък вие. драснете нящо за Ковидчо Липсвате ни Кък на засипвахте със и информация за Ковидчо Нали

Отговори
2 3
луд

луд

19.05.2022 | 06:02

Сам ли си пишеш под тази статия бе олигофрен? Лукавшенко просто се е насрал като тебе,защото войната в Украйна започна от неговата терористична държава и сега го тресе украинците да не лепнат и Беларус защото вече рушат расията ти.

Отговори
3 2
Как ме думат

Как ме думат

18.05.2022 | 22:50

Още един олегуфрен !!!

Отговори
4 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?