49

Един от най-зловещите затвори в света се превръща в музей

Затворът в Диарбекир, който отдавна се свързва с жестокост, изтезания и нечовешки действия след военния преврат от 12 септември 1980 г., се превръща в музей , каза президентът Реджеп Тайип Ердоган при посещение в югоизточната провинция вчера.

Анадолска агенция

„Нашето министерство на правосъдието напълно опразни затвора. От днес той е прехвърлен от Министерството на правосъдието към Министерството на културата и туризма“, каза Ердоган по време на церемония по откриването на няколко проекта за развитие в Диарбекир.

Анадолска агенция

Анадолска агенция

След като президентът Ердоган обяви в Диарбекир, че закритият затвор ще бъде превърнат в музей и културен център, министърът на правосъдието Бекир Боздаг символично заключи вратата на затвора и връчи ключа на министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Анадолска агенция

Анадолска агенция

Строителството на затвора в Диарбекир започва през 1972 г. Той е открит официално през юли 1980 г., малко преди държавния преврат от 12 септември. След преврата съоръжението е прехвърлено на военната администрация и се превръща в затвор, използван при военното положение в страната по онова време.

Анадолска агенция

Между 1981 и 1984 г. общо 34 души са загубили живота си в затвора, който е сред „десетте най-зловещи затвора в света“, според британския всекидневник Таймс. Затворът, който е бил обект на много документални филми и книги, е прехвърлен на Министерството на правосъдието през 1988 г. и продължава да служи като затвор.

Анадолска агенция

„Цветът на Диарбекир не е терор и политически барони. Цветът на Диарбекир са благородните хора, които защитават своя произход и вярвания. Цветът на Диарбекир не е ПКК“, заяви президентът.

Анадолска агенция

„Това, което ви показваме днес, е братство, любов и сплотеност. Никой няма да може да откъсне Диарбекир от корените му“, добави той.

Анадолска агенция

Провинцията е един от най-важните двигатели на целта ни за голяма и мощна Турция, подчерта той.

Анадолска агенция

Нелегалната групировка ПКК е навредила най-много на провинцията, сподели Ердоган и призова избирателите в Диарбекир да гласуват срещу филиалите на групировката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?