3906

Един от четиримата най-опасни измамници в света, издирван от ФБР бе заловен в Истанбул

Истанбулската полиция успя да залови Чагатай Евяпан, който беше издирван от ФБР и Интерпол, защото е един от четиримата най-опасни измамници в света. 

Евяпан беше водеща фигура в международни случаи на фалшифициране и измами. Той създаде свой механизъм за грабеж в Турция и успешно го продава в различни страни като Англия, Америка и Франция, печелейки милиони долари незаконни приходи. 

Сьозджу

Той провежда срещите си с клиентите си във виртуална среда и го прави по възможно най-добрия начин, така че не може да бъде открит и заловен. Известен като един от най-известните хакери в света, Чагатай Евяпан, с кодовото име ЧаО, беше известен със своите измами, които засегнаха десетки хиляди хора и фирми по целия свят. ФБР сформира специален екип за залавянето му. 

Евяпан, е учил в 2-годишна компютърна програма на университета Акдениз, но е напуснал без да завърши. Той използваше различни IP адреси при всяка среща с клиентите си. Затова беше трудно да се открие и следи. Докато един IP адрес се намираше в Бразилия, друг идваше от друга държава. Всъщност той правеше всичко това от дома си в Турция. Защото той общуваше с всичките си клиенти от 13 компютъра в дома си.

Сьозджу

Чагатай Евяпан произвежда устройство което сам е разработил, за обиране на банкомати в Турция и го продава в различни страни. Подготвеният механизъм се поставял в камерата за въвеждане на карти и клавиатурата на банкомата. Веднага след като картата е поставена, информацията на картата се копира. Има и устройство на клавиатурата и по този начин се записва паролата. В случаите, когато механизмът не може да се монтира на клавиатурата, се задейства скритата камера, поставена на луминесцентното осветление на банковия банкомат.

Разбира се, човек, който толкова професионално си е свършил работата, не е превеждал парите директно по сметките си. ЧаО събира парите чрез виртуални валутни единици. В системата, включваща членове на престъпната организация и техните контакти, се осъществява комуникация и чрез електронни адреси със система за криптиране.

През 1993 г. ЧаО открива уязвимост в компютърната система на банка и извършва първия обир на кредитна карта в Турция. Турската полиция, която разследва жалбите на хора, които казват, че парите им са били изтеглени от банковите им сметки без тяхно знание, залови Чагатай Евяпан. Известният хакер, който беше заловен от финансовата полиция в операция, наречена "поръчка по пощата" през 1998 г., успя да избяга от затвора. След като беше издирван от ФБР и Интерпол до 2008 г. Сега той най-накрая беше заловен от полицията в Истанбул. При проверката на дома му е иззета и картова информация на близо 10 хиляди сметки.

ЧаО направи забележителни изявления, след като беше заловен. Евяпан отбеляза, че преди да е заловен, последно планирал да измами Bank of America с $5 милиарда с банкомати, за да отмъсти на ФБР и ЦРУ. Той допълни, че планирал да се забавлява с тези пари. ЧаО се държал пренебрежително с полицаите при задържането, като ги попитал: "Светът ме търси, вие как ме намерихте? „Ако ми кажеш как ме намери, ще ти кажа всичко“, отговорил надменно хакера.

От турската полиция обясниха как е заловен злодеят. Чагатай Евяпан имаше сайт, наречен „DarkMarket“ и бяха необходими препоръки от трима надеждни хора, за да влезете в този сайт. След 4 години проучване не изтече нито една снимка на Евяпан. Агент на ФБР успя да проникне в системата ЧаО. Никой не заподозря агента, който проникна в системата на DarkMarket, защото той спечели доверие благодарение на покупките, които направи.

Сьозджу

 Междувременно един от членовете на отбора, "Жилси", беше заловен в Англия. След взетите показания друг член на екипа на ЧаО, "Киер", се проследява.

След като приятелят на Чагатай Киер, успя да "влезе в капана" на полицията, снимката на ЧаО също излезе на яве. Псевдонимът "ЧаО" беше проследен в интернет. Въз основа на хората, с които той разговаря, полицията установи, че ЧаО е Чагатай Евяпан, който избяга от затвора Улуканлар в Анкара преди 3 години, където беше затворен за подобно престъпление. След това е определен адреса, в който той живее в Тузла, в Азиатската част на Истанбул. Междувременно Киър е отвлечена, нейни голи снимки бяха публикувани от ЧаО в различни уебсайтове. Киер по-късно бе задържана и заяви, че тези снимки са направени насила от хора на ЧаО. Благодарение на информацията, получена от Киер, Чагатай Евяпан беше следен отблизо от полицията. Ясни са местата, на които е ходил с приятелката си и приятели, а тайното наблюдение е продължило известно време. Причината да се чака 3 месеца за операцията, въпреки че къщата на Евяпан беше известна, беше времето, когато фалшивите механизми бяха изпратени в чужбина.

Друго нещо, което изненада Евяпан по време на операцията, беше, че полицията знае, че той е едновременно Чагатай и ЧаО.

Той не разбра къде е направил грешката, но не можеше да бяга повече. Тъй като това беше голяма операция, най-после беше заловен един от водещите хакери в света. Шефът на ФБР дойде в Турция и връчи благодарствен плакет на турските екипи. Заловеният престъпник в момента е в затвора. Срещу него се води следствие с множество международни обвинения.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?