2374

Еди Рама натясно: Тирана избухна срещу бедността и ниските заплати

Сблъсъци в албанската столица Тирана по време на антиправителствени протести пред офиса на премиера Еди Рама. В същото време албански имигранти в Обединеното кралство излязоха по улиците на Лондон с призиви за отстраняването на британския министър на вътрешните работи.

Десетки хиляди протестираха в Тирана срещу корупцията и нарастващата бедност, която кара много хора да напуснат страната. Демонстрацията започна мирно, но след това протестиращите пробиха полицейския кордон около правителствената сграда и я заляха с червена боя. Последваха и арести.

"Протестирам, защото народът е в голяма криза, заплатите са много ниски. Няма никаква икономика. В Албания не останаха млади хора, има само стари. Всички с образование заминаха в чужбина", каза протестираща, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша също се изправи пред протестиращите и се обяви за свободни избори. Миналата година той получи забрана за влизане в Съединените щати заради обвинения в корупция, които отрича.

"Заклеваме се да направим всякакви саможертви в името на свободни избори в Албания. Еди Рама, не забравяй албанските традиции за свобода", коментира Бериша.

В същото време хиляди албански имигранти в Обединеното кралство излязоха по улиците на Лондон с призив за отстраняване на министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман. Недоволството е породено от изказване на Брейвърман, че южната част на Обединеното кралство е изправена пред "нашествие" от чуждестранни мигранти, като същевременно обвини албанците в нарушаване на законите на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
777

777

13.11.2022 | 18:51

Наркодилъра не му пука за бедните албанци, той слушка само Сорос

Отговори
1 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?