46

ЕЦБ готви революционна промяна с еврото

Докато американките банки се чудят дали няма да ги сполети нова системна криза след краха на "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB), пазарът на криптовалути преминава през поредните сътресения, а България се лута по пътя си към еврозоната, на еврото може би също предстои да направи решаваща стъпка, пише БТА.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава тихо да работи по проекта за дигитално евро, както показа презентацията, изнесена преди дни от Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на банката, пред Европейската банкова федерация. Макар и без конкретни детайли, той очерта основните параметри на проекта, с който ЕЦБ се стреми да не изостане от еволюцията на технологиите и парите.

Разбирането ни за това какво са парите и как те функционират се променя непрекъснато заедно с човешкото общество от времената, когато сме използвали като разменно средство мидени черупки и изглежда следващата стъпка са т. нар. дигитални валути на централните банки (CBDC). 

За Европа необходимостта от дигиталното евро се обуславя от търсенето на финансова стабилност, максимално улесняване транзакците за физическите лица и бизнеса, и не на последно място - от изостването ѝ във финансовите технологии и платежните системи, притисната от американски и китайски гиганти като "Мастъркард" (Mastercard), "ПейПал" (PayPal), "АлиПей" (AliPay) и "ЮниънПей" (UnionPay).

"Навлизането на големите технологични компании на пазара на електронни плащания увеличава риска от пазарна доминация и зависимост от чуждестранни платежни технологии, което ще има последици за стратегическата автономия на Европа", каза през ноември миналата година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Дигиталното евро би трябвало да комбинира технологията на блокчейна, която е в основата на криптовалутите, и стабилността на централните банки, за да даде възможност за лесни, бързи и надеждни електронни плащания, независимо в коя точка на еврозоната се извършват те и от характера на трансакцията.

Този вид валути могат да се използват по същия начин като парите в брой - имате нужда само от дигитален порфейл (какъвто се използва и при криптовалутите), за да плащате с тях стоки и услуги или просто да ги предоставите на някой друг, също както връчвате банкнота.

Разликата с електронните плащания, които правим в момента, е, че за да работите с дигитална валута, не е нужно да имате банкова сметка и съответно - да плащате свързаните с нея такси за обслужване, превод и др. По този начин дигиталното евро би трябвало значително да намали разходите за електронни плащания както за физически лица, така и за предприятия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Криптограф

Криптограф

13.03.2023 | 20:14

Ето как може да спечелите една от най-известните за сега дигитални валути : bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 3
Игор

Игор

13.03.2023 | 19:50

Минаваме на рубли

Отговори
3 2
ГЮРО

ГЮРО

13.03.2023 | 19:17

Най-важното е да не допуснем да цопнем в еврокиреча. Само 2 страни са на плюс от влизането в еврозоната, едната е ФРГ. Всички останали са на чиста загуба, достигаща милиарди евро.

Отговори
4 3
Иво

Иво

13.03.2023 | 17:25

Кой го еве за еврото. До 2 месеца с долара отиват в кинефъ, лпшото е че ще повлекът и нас нормалните хора

Отговори
6 10
Батко ли си, дядко ли си

Батко ли си, дядко ли си

13.03.2023 | 16:56

Тогава за,, тебе,, да гласуваме.... или ти сам за себе си, ще гласуваш -,, хумор, сатира, за забавата, друг я прави, не му,, пука,, за никой......,, отврат,,......!

Отговори
6 3
Батко

Батко

13.03.2023 | 17:51

За когото искате гласувайте, ама си отделете настрани нещо да има, дето не е CDBC!

Отговори
4 1
Тези теми за криптовалутите

Тези теми за криптовалутите

13.03.2023 | 16:53

Кой го вълнува, освен такива като,, баджанаците,, които са минали през всички етапи на забогатяване, аз се стряскам от тази валута....!

Отговори
6 2
Батко

Батко

13.03.2023 | 16:51

Дигитална валута, контролирана от ЕЦБ означава че във всеки един момент може да те убият финансово по тяхна преценка. Абсолютното робство! Ама нека робите гласуват пак за ПП и Герб!

Отговори
11 9
ГАГА

ГАГА

13.03.2023 | 19:13

Те вече показаха, че могат да откраднат парите на една свръхядрена сила, защото знаят, че тя няма да ги унищожи, макар че напълно заслужават това. Та ще им пука за някакъв чиляк, дето се опитва много да знае. Щом си в списъка, сметките ти се изпаряват безследно. А ти няма как да държиш електронни пари в буркан, нъл тъй? Това означават електронните пари.

Отговори
5 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?