49
Следвайте ни

Двойна пандемия грози Турция тази зима, ваксинацията спада

viber icon

Сезонният грип, който до голяма степен изчезна през последните две години благодарение на предпазните мерки за COVID-19, се очаква да се завърне тази зима. Турски учени предупреждават, че социалното дистанциране, носенето на маски и други хигиенни практики са от решаващо значение, за да се избегне „двойна пандемия“. 

„Тъй като случаите на COVID-19 продължават да нарастват в Европа и в Турция, пандемията може да се влоши още повече през следващите зимни месеци на фона на риска и от грипна епидемия.

Членът на Научния консултативен съвет за коронавируса в Анкара, професор Серап Шимшек Явуз, предупреди, че няколко респираторни вируси - като риновируса, са били открити много по-рано тази година.

„С облекчаването на ограниченията, свързани с COVID-19, грипната епидемия може да се завърне. Това е най-голямата ни грижа“, каза тя.

„Тъй като имунната система на населението естествено ще бъде по-ниска по отношение на грипния вирус, рисковите групи трябва да получат своите грипни ваксини“, добави Явуз.

„Хората могат да имат едновременно ваксини срещу COVID-19 и грип. Няма негативно взаимодействие между двете“, подчерта тя.

Напълно ваксинираните хора в Турция са около 57%, но Явуз подчерта, че темпото на ваксинацията се е забавило напоследък.

„Трябва да проведем по-активна кампания за ваксиниране. Ако искаме да спрем инфекциите, трябва да имаме общо поне 80% от хората, които или да са имунизирани, или да са пребуледували COVID-19. Само тогава можем да спрем разпространението на пандемията“, настоя тя. Явуз призова хората, които все още не са решили – въпреки всички научни доказателства – да отидат да получат дозите си възможно най-скоро.

Турция е приложила 116 милиона дози ваксини срещу COVID-19, откакто стартира имунизационна кампания през миналия януари, според официалните данни.

В страната получилите бустерна доза са повече от 11 милиона души. Това се предимно ваксинирани с по 2 дози от китайската ваксина на Синовак, на които бе приложена допълнително доза на Пфайзер-Бионтек. 

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа заяви в Туитър, че броят на коронавирус случаите сред младите хора нараства.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?