3906

Двоен стандарт: Българите пропищяха от цените в Одрин

Български и гръцки туристи, пристигнали в Одрин за ежедневен шопинг, в последните седмици се оплакват от цените по пазарите там.

DHA

Президентът на Одринската търговско-промишлена камара (ETSO) Сезай Ърмак предупреди търговците: „Не обиждайте съседите си“.

DHA

През последните години все по-голям брой български и гръцки туристи идват в Одрин. Въпреки че тази ситуация съживява икономиката на града, един от най-честите проблеми, с които се сблъскват туристите, е скъпотията и най-вече "двойния стандарт", срещу чуждестранните посетители.

DHA

 Докато нарастващата гъстота на туристите на пазара Улус, който се провежда днес, зарадва търговците, гражданите на съседните страни намериха цените високи.

DHA

Сезай Ърмак, президент на Търговско-промишлената камара на Одрин (ETSO) отбеляза, че са чували, че туристите се натъкват на оскъпени продукти и че тази ситуация може да се отрази негативно на икономиката на Одрин.

DHA
„В нашия град има голям приток на дневни екскурзии от балканските страни, особено от нашите гранични съседи България и Гърция, и те служат като локомотив за запазването на икономиката на Одрин. Дори по време на пандемията, когато икономиките във всички вилаети бяха замряли и в застой, икономиката на Одрин остана жива." „Можем да кажем, че поддържаме пазара благодарение на нашите съседи от Балканите", подчерта Ърмак.

DHA

"Най-честите проблеми, с които се сблъскват посещаващите туристи, са оскъпяването и тоалетните", заяви той. Посещаващите туристи имат оплаквания, че търговците им продават някои продукти на по-скъпи от нормалните цени в страната.

DHA

"Когато дойдат туристите, често имат проблеми, най-важният от които е проблема с тоалетната. В центъра на града няма достатъчно обществени санитарни възли. Новият ни кмет определи място за тях и обеща, че нуждата от тоалетни ще бъде решена в най-скоро време. Освен това посетители твърдят, че търговците им продават продуктите си на завишена цена: „Мога да кажа само това по случая, ние не можем да поставим охрана над всеки търговец, но ако търговецът продава стоките си с разумна печалба, ще има редовни клиенти, щом се опитвате да ги "прецакате", те няма да идват повече. Така, че нека не ги ядосваме, за да не търсят алтернативни места за пазаруване."

Бекташ Николов, който е дошъл в Одрин от Пловдив, заяви пред агенция Демирьорен (DHA), че цените се променят бързо. „Сега цените в Одрин са много по-високи от преди. В България някои от тези стоки ги намираме на по-достъпни цени. Преди беше по-изгодно да се пазарува в Турция. Сега всичко се повиши много. От друга страна, ние не можем да купим много неща, защото българските митници затегнаха контрола по границата и понякога създават проблеми, за големи количества вносни стоки в багажите на гражданите. Има лимити за покупките които могат да се внасят в България. 

DHA
Сега вече нашата основна причина да дойдем тук е да хапнем нещо различно, да разгледаме наокоро и да се разходим в града и околностите. Пазаруването остана на втори план“, заключи  той.
Търговецът на пазара Улус, Туфан Йозчелик отбеляза: „Ако не бяха българите, нямаше да дойдем тук чак от Истанбул и да отворим щандове на този пазар.

DHA

Честно казано, ние имаме бизнес благодарение на българите. Когато дойдат, те купуват на едро. Със сигурност можем да кажем, че пазарът не се посещава често от местни клиенти, но затова пък, българите идват и пазаруват масово.“

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?