71

Две земетресения за нощ разлюляха Турция! Учени: Разломът се събуди КАРТА

Земетресение с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер е регистрирано снощи в района на Акчадаг, в окръг Малатия, Централна Турция.

Според данни на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) земетресението е станало в 22.25 часа.

АФАД

Само минута след този трус е последвало второ земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер на същото място, а в 22,59 ч. е регистриран друг вторичен трус от 2,4 по Рихтер на 88 км от Малатия. 

Няма информация за ранени и сериозни материални щети при земетресението, което е измерено на дълбочина 7 километра.

Много граждани в Малатия са напуснали жилищата си и са излезли на открито след първите две земетресения, в очакване да отминат вторичните трусове. Те прекараха нощта по паркове и градини, а някои спаха в автомобилите си. 

Обсерваторията Кандили към истанбулският университет Богазичи също потвърдиха, че първото земетресение е с магнитуд 3,9 по Рихтер. Епицентърът му е бил на 55 км от окръжния център Малатия, на 75 км от Адъяман, 126 км от Кахраманмараш и 143 км от Газиантеп. 

Сеизмологът проф. д-р Наджи Гьорюр предупреди в публикация в акаунта си в социалните медии, след посредното земетресение с магнитуд 4,0 в Доганшехир, също окръг Малатия, на 22 юни. 

"Това земетресение се намира в разлома, простиращ се между Доганшехир и Малатия или в зоната на разлома Малатия. Района е претърпял енергиен трансфер. Там се очаква продължителна сеизмична активност. Трябва да бъдем внимателни“, заключи той.

Целият район около Малатия има увеличена сеизмична активност след опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г. До момента там са регистрирани над 100 хиляди вторични трусове. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?