Следвайте ни

Две трети от жените в Турция не работят и дебелеят

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Да бъдеш или да се стремиш да бъдеш работеща жена все още е предизвикателство, показват данните в Турция. 

Турският статистически институт (TurkStat) издаде своя годишен бюлетин „Жените в статистика“, преди Международния ден на жените. Данните показват, че равнището на заетост на жените е по-малко от половината от нивото на заетост на мъжете в страната.

Турция предлага стимули за работещите майки в опит да стимулира заетостта, тъй като някои жени решават да напуснат работа, за да отгледат деца. 

Въпреки това статистиката показва, че делът на работещите жени е 28,7%, сочат данните за 2020 г., цитирани в бюлетина. Най-високият процент на заетост на жените е в Черноморския регион с 38,6%, а най-нисък 12,4% е в провинциите от Югоизточна и Източна Турция. 
Продължаващата пандемия на COVID-19 също е оказала влияние върху заетостта на жените .

Продължителността на живота е 81,3 години за жените, докато за мъжете е 75,9 години. 

Затлъстяването е по-разпространено сред жените.  Процентът на пушещите жени обаче е по-нисък в сравнение с мъжете, само 14,9%. И все пак сърдечно-съдовите заболявания все още са причина номер 1 за смъртността при жените.

Жените също постигнаха напредък в дипломацията и политиката. Делът на жените посланици, например, се е увеличил до 25%, от само 9,4% през 2007 г. Броят на жените в парламента е 101, от общо 600 народни представители, като делът на жените депутати нарасна до 17,3% от 9,1% през 2007 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?