46

Две банки в Турция се отказаха от руската платежна система "Мир"

Ердоган критикува САЩ за предупреждение за санкции към турските банки за използването на руски карти

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди предупрежденията на САЩ за налагане на санкции на турските банки заради използването на руската платежна система за транзакции МИР, съобщи Анадолската агенция.

Санкции не подхождат за нашите икономически отношения

Президентът Ердоган обяви пред репортери в Ню Йорк, че „това не е подходящо за приятелството и нашите икономически отношения“ , визирайки предупрежденията на САЩ. Той посочи, че евентуалните санкции ще бъдат разгледани от съответните турски министри и ще бъдат оценени по съответния начин. Президентът добави, че властите в момента обсъждат алтернативи.

Миналата седмица Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ предупреди финансовите институции да не сключват нови споразумения или да разширяват съществуващите с руския оператор на карти МИР.

Две от най-големите банки в Турция

Междувременно две от най-големите банки в Турция спряха приемането на руската платежна система МИР след предупреждения от САЩ за санкции, съобщава Блумбърг.

Според доклада, най-големият частен кредитор на Турция, IsBank и Denizbank, турско подразделение на NBD на Обединените арабски емирства, спряха транзакции през руската система МИР след предупрежденията от САЩ.

МИР е основно платежно средство за руснаци в чужбина 

МИР стана алтернатива за руските пътници, след като техните карти Visa и MasterCard спряха да работят в чужбина.

Руската централна банка заяви миналата седмица, че чуждестранните банки не са склонни да се присъединят към системата МИР поради страх от вторични санкции.

Повече от половината население на Русия има карта МИР, предаде Ройтерс. Над 100 милиона карти МИР са издадени от стартирането на системата през 2015 г. 

Платежната система е изключително популярна сред десетките хиляди руски туристи, пристигнали в Турция тази година.

САЩ очакват още банки да прекъснат МИР

Стъпките, които турските кредитори, Isbank и Denizbank, предприеха, за да спрат използването на руската платежна система МИР, имат голямо значение, обяви високопоставен служител на американската администрация. Той подчерта, че Съединените щати очакват повече банки в Турция да прекъснат МИР заради риск от санкции риск, съобщава Ройтерс.

Така банките ще избегнат финансовия кръстосан огън между Запада и Русия, тъй като турското правителство заема балансирана дипломатическа позиция.

Турция не прилага санкции на Русия

Турция не прилага санкциите, наложени на руските институции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ изпрати писмо до големия турски бизнес, предупреждавайки, че рискуват санкции, ако поддържат търговски връзки със санкционирани руски олигарси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?