71

Два труса удариха Измир и Кушадасъ, туристите в паника

Две земетресения с магнитуд 4,7 и 5,1 по скалата на Рихтер бяха регистрирани край бреговете на Кушадасъ, Айдън днес в 13,10 ч. Земетресенията, които бяха усетени в Айдън, както и в Дидим и Измир, предизвикаха паника. 

Анадолска агенция

Няма данни за жертви, пострадали и сериозни разрушения в района. Това съобщи дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD ).

Анадолска агенция

Първото регистрирано земетресение днес е било на дълбочина от 10 километра. Трусовете предизвика краткотрайна паника в градовете наоколо. То беше усетено в Измир, Кушадасъ, Дидим и Айдън. 

 

Съобщава се, че трусът е усетен осезателно и в съседния гръцки остров Самос, тъй като епицентъра е бил само на 22 км. от неговия южен бряг.

Анадолска агенция

Стотици граждани и туристи, които усетиха земетресението в домовете или работните си места, излязоха на улиците в паника.

 

Вторият трус от 5,1 се случи 14 минути след земетресението с магнитуд 4,7. Той е бил на дълбочина от 7,3 километра и също беше усетен в Измир,  Айдън, както и в Гърция.

 

Фиген Юнал, която излезе в паника след двете поредни земетресения, каза, че си спомня земетресението в Измир, което се случи преди 2 години, и изрази големия си страх.

Анадолска агенция

Юнал първонамално октанала в къщи, но усетила, че второто земетресение е по-силно и тогава тя изтичала на улицата и заяви пред репортери, че ще остане известно време навън.

 

Друг гражданин на име Муса Каракаш, заяви, че е напуснал бързо работното си място и е излязъл след земетресенията с колегите си, от страх за други вторични трусове.

Анадолска агенция

Директорът на Центъра за изследване на земетресенията на университета "Докуз ейлюл" проф. д-р Хасан Сьозбилир заяви: „Днешните земетресения с магнитуд 4,7 и 5,1 могат да се считат за земетресениеля, предизвикани от земетресението с магнитуд 6,6, което беше причинено от разкъсването на разлома в северната част на остров Самос на 30 октомври 2020 г. От тогава имаме значително натрупване на напрежение в региона. Този разлом сега има потенциал да предизвика земетресения с магнитуд до 6,6 по Рихтер", предупреди специалиста.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ангел Янков

Ангел Янков

01.09.2022 | 11:09

Що лъжете хората ????

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?