Следвайте ни

Два астероида доближават опасно близо Земята до часове

viber icon

Потенциално опасният астероид 2011 ES4, с размер до 50 м дължина, ще премине близо до Земята на 1 септември, съобщава НАСА. Според космическата агенция на САЩ летящата скала ще се приближи на около 120 000 километра - за сравнение Луната се намира на 384 000 километра от Земята, а скоростта ѝ се изчислява от учените на 8,16 км/с.

Преминаването на два астероида, покрай нашата планета Земя, наблюдават учените днес - 1 септември. Едното преминаване вече се случи, тази сутрин, другото предстои, това е  потенциално опасният астероид 2011 ES4, който ще премине привечер в 19:12 часа - казва Пенчо Маркишки, физик към Института по астрономия към БАН:

"Това е астероидът 2011 ES4, който е с размери някъде между 19 и 44 метра и при далечните астероиди, които са открити сравнително скоро, за техния размер се съди по така нареченото "Албедо",  т.е. по яркостта.  Иначе разстоянието, на което мина той от Земята е доста голямо, за сметка на това скоростта е доста висока, от порядъка на 14,8 метра в секунда. Това е една доста висока, типично космическа скорост. Другият астероид, който представлява внимание днес, ще премине много по-близо до Земята. Това е 2011 EF4,  което означава, че е открит в първата половина на месец март 2011 година. Той ще премине довечера в 19:12 часа българско време, малко преди залез слънце за България. Разстоянието, на което ще премине е около 130 хиляди километра, тоест е доста по-близо от първия, което изостря вниманието на астрономите, тъй като такива тела, преминаващи близо със сигурност представляват интерес. Големината на този астероид е между 20 и 49 метра, пак на база отражателната способност. Скоростта, с която ще мине покрай Земята, обаче е много по-ниска от тази на първия астероид, тя е 75 метра в секунда."

Имайки предвид честотата на преминаването на астероиди покрай планетата Земя, естествено възниква въпросът - възможна ли е някаква защита и колко пъти е удряна планетата ни от подобни космически тела? Ето какво отговори физикът Пенчо Маркишки:

"Много пъти Земята е била удряна от астероид. Ако погледнете Луната през телескоп, по нея има стотици хиляди кратери с различни размери. Те всъщност са белези от някогашни удари на астероиди, такива има и по повърхността на Марс и Меркурий. Земята също е понесла много удари, но разликата при нас е, че поради това, че на Земята има атмосфера, съответно валят дъждове, има и ерозия, има растителност, следите от някогашни удари буквално се заличават. За нашата цивилизация са опасни тела, които са с размери от три километра и повече, те наистина могат да застрашат вече съществуването на цивилизацията ни, тъй като един такъв удар не нанася само локални поражения."

През 2005 г. НАСА си постави за цел да категоризира 95% от всички астероиди и комети, които представляват заплаха за Земята, главно тези, които са по-големи от 140 метра. Смята се, че всички астероиди в близост до Земята, които биха могли да причинят сериозни събития на планетата ни, са известни на учените, но тези, които са достатъчно големи, за да не изгорят напълно в атмосферата, могат да причинят сериозни щети.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?