4232

Дузина ранени, при пореден инцидент със самолет, попаднал в турбуленция

Днес привечер беше съобщено, че самолет на Катарските авиолинии е влязъл в турбуленция над Турция. В следствие на инцидента 6 пътници и 6 членове на екипажа са били ранени.

Летателният апарат тип Боинг 787 Дримлайнер, който изпълнявал редовен полет Доха-Дъблин, навлязъл в турбуленция, докато летял над Турция. Не се е наложило аварийно кацане. 

Самолетът се е приземил безопасно и пътниците са стигнали до крайното летище. Ирландският телевизионен оператор RTE съобщи, че инцидентът е продължил по-малко от 20 секунди и е станал по време на сервиране на храна.

В изявлението на летището в Дъблин се споменава: „След кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ, включително летищната полиция и нашия отдел за пожарна и спасителна служба. Беше съобщено, че 6 пътници и 6 членове на екипажа (общо 12) в самолета са ранени поради турбуленцията, която преживяха."

Този инцидент е пореден за последните дни, след като самолет на турският национален превозвач претърпя вчера силна турбуленция и една стюардеса беше хоспитализирана с фрактура, а десетки пътници се разминаха с охлузвания и уплаха.

Друг инцидент преживя самолетът на Сингапурските авиолинии Боинг 777-300ER, извършващ полет от Лондон до Сингапур. Той попадна на тежка турбуленция, като след това беше принуден да направи аварийно кацане в Банкок, тъй като в резултат на инцидента, 73-годишен британски пасажер почина, вероятно от сърдечен удар, а 71 други бяха ранени. Някои от пострадалите имаха сериозни наранявания по главата и гръбнака.

Тези инциденти доведе до ново правило по време на полетите, което влезе в сила. Когато има анонс за закопчани колани, на екипажа е забранено да извършват обслужване на клиентите и да сервират напитки и храни.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?