Следвайте ни

Другият домакин: 250 млн. евро превърнаха Матера в хит

viber icon

 Другата ​Европейска столица на културата през 2019 г. - италианският Матера, официално приключи своето домакинство още на 20 декември с финална програма​ с 42 събития. В Италия намират ​представянето на 50-хилядния ​град за изключително успешно, а и статистиката потвърждава това. Ръстът на туристите в Матера през 2019 г. е с внушителните 44% спрямо предходната. За цялата 2019 година местата за настаняване и хотелите в Матера са реализирали над 865 хиляди нощувки. 

За празненствата по закриването в Матера пристигнаха редица важни фигури от Италия и ЕС, сред които председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли, министърът на културното наследство Дарио Франсинини, както и десетки национални и международни творци.

 

 

Статистиката от окончателния доклад на Матера е красноречива. Общият бюджет за проекти и културни мероприятия в Матера е 52 млн. евро. Ръстът на БВП през годината на домакинство на ЕСК в италианския град пък надвишава 100 млн. евро. В Матера обаче се гордеят най-много с това, че успяха да усвоят напълно 200 млн. евро помощ от италианското правителство, които инвестираха в туризъм, инфраструктура и благоустройство. Тази инвестиция е успяла да генерира близо 1 млрд. евро възвръщаемост на територията на цялата област. Още 7 млн. евро пък са похарчени за реклама и маркетинг на инициативата.

На Ботуша и в Европа отчитат като един от най-важните аспекти за успеха на ЕСК в Матера активното участие на жителите на града в инициативата. Над 17 хиляди студенти, 1500 доброволци и 18 хиляди местни ​жители с​а се включили в  многобройните събития. За градската управа е важно, че 34% от близо милион посетили го туристи са били чужденци, идващи за пръв път. 

Европейска столица на културата в Матера успя да създаде общо 1228 събития, които са били посетени от над 475 хиляди души. Туристи от общо около 61 държави са посетили Матера през 2019 година. Огромният интерес към града накара дори продуцентите на новия филм за Джеймс Бонд с бюджет от над 150 млн. долара, който ще излезе на екраните през 2021 г​., да заснемат значителна част от лентата именно в Матера.

Градската фондация, превърнала Матера 2019 в една от най-успешните европейски столици, ще работи поне до 2023 година. Според повечето местни жители работата по домакинството е повече от успешна. Заетостта на местата за настаняване и хотелите в градчето и областта през изминалата година гони 90%. 

 

 

Матера обаче направи заявка да остане притегателна туристическа дестинация и през 2020 г. Местните се похвалиха, че резервациите за ​година са се увеличили близо 4 пъти. Някои от най-успешните събития и фестивали, организирани от местните творци, вече имат насрочени дати за 2020 година и отново ще се проведат с активната подкрепа както на целия град, така и на местната администрация.

 

 

 

Всички обаче са категорични - Матера изпълни целата си. Италианският град успя да изрекламира пред света не само самата година 2019, но и самия регион и забележителностите, които могат да бъдат разгледани там по всяко време. Европейска столица на културата успя да даде мощен тласък на туризма в града и създаде условия, благодарение на които Матера има шанса да се превърне в една от най-популярните дестинации не само в страната, но и на континента.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?