49

Дронове строят новите небостъргачи

Изследователи от Швейцария и Обединеното кралство разработиха летящи роботи (дронове) за 3D принтиране, които могат да изграждат структури. Методът е вдъхновен от природните „строители“, каквито са осите и пчелите, и техния подход за колективно строителство.

От екипа на проф. Мирко Ковач, ръководител на изследването, обясняват, че технологията може да се използва за издигане или ремонт на сгради в труднодостъпни места, в зони, засегнати от бедствия или в горните части на небостъргачи. Дроновете работят в синхрон, ръководени от цифров дизайн, като адаптират движенията си, докато се движат. Те са напълно автономни, докато летят, но се наблюдават от човешки контролер. Разработката представя мащабируема рамка за триизмерно (3D) принтиране с множество роботи и планиране на пътеки. 

Дрон флотилията се състои от BuilDrones и ScanDrones.

BuilDrones пренасят материали по време на полет. А ScanDrones са контролиращите качеството дронове, които измерват тяхната продукция и помагат за контрола им. По време на строителството дроновете оценяват отпечатаната геометрия и адаптират поведението си, за да отговарят на спецификациите с точност до 5 милиметра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кдк

Кдк

09.11.2022 | 19:06

За сметка на това зачистиха няколко населени места около бахмут и вече се водят улични боеве в източен бахмут

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?