71

Дронове спасяват удавници на плажовете в Анталия СНИМКИ

На плажовете на Анталия, която е домакин на хиляди туристи от цял ​​свят, на помощ на спасителите идват дронове, наречени "Джанкуш" (на турски: Спасителна птица), които носят спасителни пояси и шамандури на застрашените от удавяне летовници. 

АА

Туристическият курорт Анталия е домакин на около 16 милиона местни и чуждестранни туристи годишно на всички свои плажове от Алания до Каш. Един от най-известните плажове, е този в центъра на Анталия, Коняалтъ. 

Стотици спасители дежурят по плажовете срещу евентуални инциденти с удавници. 

АА

От миналото лято спасителите по плажовете в Анталия използват пробно дронове, наречени "Джанкуш". 

Дроновете, които не претърпяват никакви щети дори и при падане във вода, се движат със средна скорост от 80 километра в час. Те достигат до дадено място за 8 до 10 секунди, където обикновено най-бързият спасител може да отиде за 1,5 минути. Те спускат спасителен пояс или шамандура под контрол на пилота, в помощ на лицето което е с риск от удавяне. Пострадалият плувец се държи за пояса и след това се извежда на брега с помощта на спасителя, който също идва веднага. „Така способността да се спасят хората в беда в морето е по-висока“. 

АА

Координаторът на екипа с БЛА за търсене и спасяване Ердоган Будак заяви пред Анадолската агенция (АА), че са започнали да използват дронове, като са се възползвали от технологията, за да осигурят по-бърза помощ на хората, изложени на риск от удавяне в морето. Те са избрали Кемер, в окръг Анталия за пилотен регион миналата година и са работили активно на плажонете в 10 хотела там. 

АА

Будак заяви, че планират да работят в приблизително 30 хотела този сезон. Той допълни, че десетки хора се одавят всяка година. „За възрастен човек който е в беда има 50 критични секунди от момента, в който започне да се бори във водата. За да стигнете до човека, застрашен от удавяне, е необходимо да се състезавате с времето, за секунди и части от секундата. С дрон стигаме до място за 8-9 секунди, където спасител плува за 1,5 минути. Следователно вероятността да успеете да спасите хора в беда е по-висока. 

АА

Будак отбеляза, че спасителните екипи разполагат с 30 дрона, но планират да увеличат този брой допълнително тази година. „Нуждаем се от пилоти, които да използват дроновете. Свързахме се с два университета в Анталия и Ескишехир и поискахме да увеличат обучението на студенти за безпилотни летателни апарати (БЛА). Предложихме работа за обучени младежи, завършили тази дисциплина. Предлагаме гаранция за работа в нашите курортни региони.

АА

Студентите, обучаващи се в тази област в университета, провеждат стаж тук, като ние ги обучаваме със собствена техника. „Те също могат да работят при нас и после, след като завършат.“

АА

Основната тренировъчна дейност са провеждали през зимния сезон, за да са готови за натоварения летен сезон. 

Анталия е най-популярният туристически град в Турция и възможните удавяния вредят на имиджа на курорта, отбеляза Будак. „За съжаление се срещаме със стотици случаи на удавяне всяка година. Ще се радваме, ако успеем да предотвратим поне част от тях." 

Последната нестатдартна мисия на дроновете "Джанкуш" е била при инцидента с кабинковия лифт в Анталия, припомни Будак. Тогава БЛА са носили вода до хората в кабинковия лифт, които останаха блокирани във въздуха 24 часа поради авария, при която загина един турист. Дронове доставиха и радиостанции до екипите за търсене и спасяване тогава. 

АА

Пилотът-спасител Ферит Мамедов сподели, че щом спасител види инцидент, той незабавно дава информация на пилота на дрона. В това време спасителят също започва да плува към мястото на инцидента. „Стигаме до инцидента с дрона, оставяме спасителния пояс и също правим снимки на местопроизшествието. Човекът, на който веднаха се доставя спасителен пояс, се чувства облекчен. Междувременно спасителят идва и извежда човека безопасно до брега. „Така работата ни е много по-ефективна и можем да се намесим по-бързо с дрона. Това е бъдещето на нашата професия“ заключи той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?