Следвайте ни

Древният град Августа изплува от язовир в Турция СНИМКИ

viber icon

Част от древния град Августа излезе наяве с намаляването на водата в язовир Сейхан в южната провинция Адана. Той е основан от римския император Тиберий и е бил наводнен от язовир Сейхан през 1955 г.

Част от града, разположен близо до Караомерли в централния квартал Сарисам, стана видим с намаляването на нивото на водата вследствие на сушата в региона. Фатих Ерхан, преподавател в катедрата по археология на университета Коркут Ата в Османие, припомни пред държавната Анадолска агенция, че Августа е основана през първи век след Христа.

Ерхан каза: „През годините много археолози са посещавали региона през 18. и 19. век. Полагани са големи усилия да бъде намерен изгубения древен град. През 50-те години на миналия век останките му бяха открити случайно от американски инженер, работещ при изграждането на язовира Сейхан, който информирал британски изследовател, с когото по това време е работил наблизо в древния град Анаварза. Той записва руините в града, като го рисува и снима при ежедневно посещение през 1955 г.

Британският изследовател публикувалтова изследване в статията си, озаглавена „Аугуста в Киликия“, през 1956 г. Ерхан допълни: „Преди запълването с вода на язовир Сейхан, на 19 септември 1955 г., архитект-археологът Махмут Акок и неговият екип идват в града и се извършват краткосрочни разкопки.  Разкопките отнели 10 дни.  По време на разкопките някои структури на града са частично открити и документирани.  Августа прилича на типичен римски град с колонадни улици и театър.  Тади седмица редове със седалките на театъра се появявиха, когато водите се оттеглиха в язовира.  Възможно е да разберете колко голям е бил градът, като погледнете театъра.  Всички монументални структури на древния град са под вода в продължение на девет месеца в годината.  Само някои руини могат да се видят отчасти когато водата се отдръпва, то тази година много места са напълно пресъхнали."

Ерхан каза: „Възможно е също да се видят останките от керамични и архитектурни каменни блокове от този период в района точно до язовирните води." 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?