46
Следвайте ни

Древни месопотамски мозайки показват в музея Зеугма в Турция

viber icon

 Мозайки от византийска ера, на пода на къща бяха разделени на 98 парчета след две години прецизна работа и бяха преместени в музея на мозайките Зеугма. Археологическите находки бяха открити по време на незаконни разкопки в югоизточната провинция Газиантеп, съобщи Анадолската агенция.

През 2019 г. екипи на жандармерията извършват операция по сигнала за незаконни разкопки в дом в квартал Юкаръбилен през 2019 г. В двора на къщата те откриват 170 квадратни метра мозайка.


Постройката спешно е взета под закрила и специалисти на провинциалната дирекция „Култура и туризъм“ започват спасителните разкопки.

Работата на археолозите наскоро е приключила. Мозайките, намерени там, са датирани към 4 в. и са от Месопотамия. Изобразяват различни животински фигури и сцени на лов. Решено е артефактите да бъдат преместени в музея Зеугма, разделени на 98 парчета, всяко от които е по 1,5 метра.

Директорът на музея в Газиантеп Йозгюр Чомак казава, че мозайките изобразяват най-вече различни сцени на лов и гроздобер, както и фигури от растения.


„Тези мозайки бяха намерени в частен имот. През 2020 г. започнахме спасителни и консервационни работи. Това лято пренесохме всички парчета в гр. Газиантеп и ще ги представим на посетителите в залата от византийския период в Музея на мозайките Зеугма“, каза Ломак.

Той заяви още, че Газиантеп е град, където са открити множество мозайки и добавя: „Това е най-запазената находка от византийския период. В мозайките са използвани разноцветни камъни, стъкло и естествени камъни. "
 
Айше Ебру Чорбаки, заместник-директор на музея в Газиантеп, която също е работила като реставратор при разкопките, заяви, че не е било възможно да преместят мозайката цяла и за това са я разделили на парчета.

„Когато започнахме работата, извършихме почистване, който процес ни предизвика силно, заради дебелия слой, който покриваше фигурите", каза тя.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?