Следвайте ни

Древен монолит от Гьобеклитепе украси ООН в Манхатън

viber icon

Копие на масивен древен монолит, извисяващ се на 5,5 метра в югоизточна Турция, ще впечатлява дипломати и посетители в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи Турция днес.


Точното копие на един от прочутите 12 000-годишни монолити на Гьобеклитепе, известен като най-стария храм в света - ще бъде представено на ООН като официален подарък, съобщи турското министерство на културата и туризма. 


Монолитният комплекс бе под светлината на прожекторите в световен мащаб през 2019 г., която бе обявена за година на Гьобеклитепе. Това ще бъде вторият артефакт от Анатолия, изложен в централата на ООН в Манхатън.


През 1970 г. медно копие на египетско-хетския мирен договор, известно като Договора от Кадеш - един от най-старите примери за дипломатически текстове в света, датиращ около 1280 г. пр.н.е., беше падарено на У Тант, тогава генерален секретар на ООН.


През 2019 г. бяха осъществени предварителни контакти от служители на външното министерство на Турция, за да се представи на ООН копие на монолита от Гьобеклитепе.


12-вековния уникален комплекс е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство от 2011 г. Той е открит през 1963 г., когато на мястото работят изследователи от университетите в Истанбул и Чикаго.


В съвместна работа на обекта от 1995 г. германския археологически институт и музеят Шанлъурфа са открили Т-образни обелиски от епохата на неолита, извисяващи се на височина от три до шест метра и тегло 40-60 тона.


По време на разкопките бяха открити и различни 12 000-годишни артефакти като човешки статуетки с височина 65 сантиметра. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?