1939

Драстично повишават цените на електроенергията и газа в Турция

Турските власти повишиха цените на електроенергията и природния газ за домакинствата с около 20% и с около 50% за промишлеността от 1 септември.  Това се очаква да окаже допълнителен възходящ натиск върху инфлацията, която беше близо 80% през юли.

 

Очаква се повишаването на цените на комуналните услуги да повиши инфлацията с 0,8 процентни пункта, според изчисление на Ройтерс, докато по-високите промишлени цени също водят до непряко увеличение на инфлацията, тъй като производителите отразяват разходите върху потребителите.

 

Турският енергиен регулатор EPDK заяви, че е повишил цените на електроенергията за домакинствата с 20%, тази за обществения сектор и сектора на услугите, с 30%, и тази, използвана в промишлеността, с 50%.

 

Държавният вносител на енергия BOTAŞ заяви, че е повишил цената на природния газ за битови нужди с 20,4%, с 47,6% за малки до средни промишлени клиенти и с 50,8% за големи промишлени потребители.

 

Цената на газа, използван за производство на електроенергия, е повишена с 49,5%, каза BOTAŞ.

 

И двата органа посочиха конфликта в Украйна и глобалните развития, включително пандемията от COVID-19, като причини за увеличенията.

 

Турция е почти изцяло зависима от вноса, за да посрещне нуждите си от природен газ и петрол, а вътрешното търсене нарасна след пандемията от COVID-19. Повишаването на глобалните цени на енергията тази година, както и резкият спад на лирата - 44% през 2021 г. и повече от 27% през тази година - подтикнаха растежа на цените на вътрешния пазар.

 

Цените на природния газ за домакинствата бяха повишени със 174% тази година, цените на промишления газ за малки и средни предприятия бяха повишени с 277%, а цените за големи промишлени цели с 379%.

 

Държавата все още субсидира над 80% от цените на природния газ за домакинствата, каза BOTAŞ на 1 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?