Следвайте ни

Драконови мерки в Турция, искат още от ваксината на BioNTech

viber icon

Турция се стреми да увеличи количеството ваксина COVID-19, базираната в Германия компания BioNTech, разработена съвместно с Pfizer, която трябва да получи тази година, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа .

Министърът проведе видеоконференция с професор Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech, за да проучи перспективите.

„На срещата обсъдихме как можем да увеличим броя на дозите ваксини, които са ни разпределени. С навлизането на новите възможности за производство, бройките за Турция, ще се увеличат “, написа Коджа в Туитър.

През декември 2020 г. министърът обяви, че Турция ще закупи до 30 милиона дози от ваксината, разработена от BioNTech, и че 4,5 милиона дози от ваксината могат да бъдат доставени до края на март 2021 г. според сделката.

Турция също ще получи общо 50 милиона дози китайската ваксина на Синовак.

В изявление, публикувано след заседанието на Научния съвет на Министерството на здравеопазването, здравния министър заяви, че преговорите за ваксини, базирани на аденовирус, разработени в Русия и Великобритания, също продължават.

Първата партида от 3 милиона дози от китайската ваксина вече беше доставена в Турция в края на декември 2020 г.

В момента пробите и тестоветe ѝ в местни лаборатории продължават. 

Специалисти в страната чакат с нетърпение резултатите от фаза 3 на китайската ваксина, които трябваше да бъдат обявени през декември, но бяха отложени за януари. 

Министърът обаче каза, че ваксината е достатъчно безопасна и ефективна според резултатите от изследванията и проучванията, проведени от турски учени.

Досега над 10 000 доброволци в Турция са получили 17 700 дози от ваксината и резултатите все още се наблюдават, каза Коча.

Той отбеляза, че в резултат на проучвания от фаза 1 и фаза 2 е установено, че ваксината е безопасна за прилагане и при възрастни хора, хора на възраст 60 или повече години, които не са били включени в проучвания от фаза 3.

В петък дойдоха нови данни за разработената в Китай ваксина, които показва най-малко 78 процента ефективност в клиничните изпитвания в Бразилия, заяви Koджa.

Здравният съвет тази седмица обсъди плановете за ваксинация, добави министъра на здравеопазването.

Ваксинацията ще се състои от две дози, като втората доза се прилага 28 дни след първата, а не 14 дни, както се твърдеше по-рано.

Имунизацията ще започне със здравни работници и служителите на най-уязвимите паботни места.

От снощи полицейски час за  уйкенда е в отново в сила, като част от мерките за спиране на пандемията от коронавирус в Турция.

Полицейският час започна в петък в 21 ч. и ще приключи в понеделник в 5 ч. сутринта.

Единствено супермаркетите, хранителните магазини работят между 10 и 17 ч. през уикенда. До тях може да се ходи само пеша. Ресторантите предлагат услуги за доставка само между 10 и 20 часа в събота и неделя.

Общият брой на заразените в Турция достигна 2,29 милиона, като броят на жертвите от вируса надхвърли 22 000 души. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?