Следвайте ни

Драконови мерки! В Словакия искат отрицателен PCR тест за излизане от вкъщи

viber icon

Словакия днес затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените, предаде Франс прес.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

 Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни.

Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро, заяви за АФП говорителката на полицията Дениса Бардьова.

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. Ако ограничителните мерки бяха по-строги в подходящия момент, тези тестове нямаше да бъдат необходими, смята Ана, жителка на Братислава, интервюирана от АФП.

Счетоводителката Яна, която трябва да си направи тест, за да отиде на работа, се пита защо новата мярка се прилага и при разходки сред природата извън града. Това е пълен абсурд. Кого ще заразя там, дърветата ли, възмущава се тя пред АФП.

В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване.

Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай