2374

Донбас не стига, Русия се насочва към Харков

Руската армия възобнови локализираните наземни атаки на северо-запад и юго-запад от Изюм и създава условия за настъпление към Харковска област. Като се имат предвид темповете на придвижване в Донбас и проблемите с попълването на силите и логистиката обаче, Русия едва ли успее да превземе Харковска област или Харков - втория по численост на населението град в Украйна, пише американският Институт за изследване на войната в поредния си анализ за украинския фронт.

Според британското разузнаване Русия вероятно ще коригира оперативния план за своето настъпление в Донбас, тъй като не постига почти никакви успехи там. През последните четири седмици тя продължи да предприема тактически атаки на бахмутското направление на северо-изток от Донецк, но се придвижва изключително бавно. Тя започна да прехвърля значителна част от своите сили от северния сектор на Донбас към южна Украйна.

Украинският Генерален щаб съобщи, че през изминалото денонощия руската армия е предприела поредица от атаки в Донбас и около Харков, които са били успешно отблъснати.

Пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна продължава вече половин година и за това време се измени и неговият характер, и размахът, и целите: в Кремъл очевидно вече не разчитат на завладяване на цялата страна, а в Киев заговориха за пълно освобождаване на заетите от руските войски територии. Оптимизмът на Украйна се подхранва от доставеното от западните съюзници въоръжение, пише The Insider.

Какво беше доставено на Украйна

Въпреки множеството грешки във военното планиране, проблемите със снабдяването, управлението и тежките загуби, руската армия и формированията на Донецката народна република и Луганската народна република напредват бавно в Донецка и Луганска област. Руското командване отчете грешките от началния етап на войната и вече не се опитва да настъпва едновременно на няколко участъка от фронта.

Характерът на военните действия се измени и нито танковете, нито авиацията /зад пределите на непосредствената линия на съприкосновение/ вече играят ключова роля. Всичко зависи от "бога на войната" - артилерията, анализира Insider. Сега оперативната обстановка се определя от мощността на огневите средства за поразяване и способността да се концентрират артилерийските удари на тесни участъци от фронта /за Русия/ и възможностите да се противопоставят на тези опити /за Украйна/.

Перспективата на Украйна да устои в тази "война на изтощението" зависи от доставките на западно оръжие и боеприпаси. От медиите се създава впечатление, че Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ получават от съюзниците колосални партиди от оръжие, които съществено променят ситуацията в тяхна полза. В действителност, по сметките(link is external) на Института за световна икономика в Кил (Германия), общият обем на анонсираната военна помощ за Украйна е на стойност 20 млрд. евро, а самото оръжие е за  €14 млрд (останалото са целеви финансови средства). От тези €14 млрд. в ръцете на украинските военни е оръжие за €8,5 млрд. САЩ например обявиха, че ще доставят на ВСУ военна техника за €6,4 млрд, а реално е пристигнала само за €2,4 млрд. Други военно-политически партньори на Киев много по-оперативно изпълняват своите ангажименти, но техният обем на общия фон не е особено голям.

Ако се погледне внимателно какво въоръжение се доставя на Украйна, става ясно, че съвременните западни системи - не съветски или създадени в страни от бившия Варшавски блок, са критично малко. Например всички получени досега танкове и бойни машини за пехотата са модификация на Т-72 и БМП-1. По-съвременни бойни машини като австралийските Bushmaster са едва няколко десетки. Западните държави едва сега започнаха да обсъждат възможността за доставка на бойна авиация и вертолети, както и системи за ПВО собствено производство като NASAMS. Доставките на безпилотни самолети, ако изключим турските Bayraktar, се ограничават с леки разузнавателни модели и носещи боеприпаси. Единствената категория, където притокът на западно оръжие е забележим, са артилерийските системи. При това значителна част е дадена от Чехия и Полша и е съветски тип с боеприпаси с калибър 152 мм и 122 мм, които вече трудно могат да бъдат доставяни в големи количества.

Как се използва доставеното оръжие

Най-често бойното взаимодействие в Украйна е т.нар. "артилерийски дуел". Страните обменят удари на голямо разстояние и са принудени да изразходват огромно количество боеприпаси, за да осигурят плътност на огневото покритие. Целите на ударите са струпвания на жива сила и техника, бойни позици и инженерни съоръжения на противника, складове за боеприпаси, линии за снабдяване и инфраструктурни обекти. Тъй като запасите от снаряди за съветските артилерийски системи, които са на въоръжение във ВСУ, са на изчерпване, се разчита главно на западно оръжие. От него са доставени над 200 единици с калибър 155 мм и 227 мм. Засега американските гаубици М777, които могат да поразяват цели на 24–30 км, са най-масовият тип западна артилерия, използвана от ВСУ.

 
Активно се използват и френските CAESAR, които се отличават с висока степен на автоматизация, скорост и маневреност - те се разгръщат за минута, за няколко минути се изстрелват боеприпасите и за 40 секунди напускат позицията. Затова не е странно, че руската пропаганда се опита да пусне дезинформация, че украинците са загубили в бой или продали на черния пазар точно CAESAR.

В активна употреба са и полските Krab, които стрелят до 40 км.

В доклад(link is external) на британския Royal United Services Institution, цитиран от "Сега", се отбелязва, че като цяло натовската артилерия с калибър 155 мм позволява на ВСУ да предотвратява струпването на руски войски и ефективно да прикрива разгръщането на своите сили.

Много ефективно се използват реактивните системи за залпов огън с калибър 227 мм: M142 HIMARS, M270B1 и MARS-II. Според началника на генералния щаб на ВСУ Валери Залужний навременната доставка на HIMARS позволява да се удържа линията на отбрана в Донбас и да се нанасят удари по пунктовете за управление, складовете за боеприпасите и топлинните бази в тила на противника. Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви, че за периода, когато ВСУ разполагаха само с 8 HIMARS, те са успели да унищожат 30 командни пунктове и складове на руснаците, като така са забавили темповете на руското настъпление и са намалили интензитета на артилерийските обстрели. В момента Украйна има 12 HIMARS и вече отчита над 50 поразени склада. Своеобразен рекорд бе поставен в нощта след убийството на военнопленниците от "Азовстал" в колонията в Еленовка, когато бяха поразени 12 склада на руснаците. Косвено признание на Кремъл за значителните щети, които нанасят системите HIMARS, са пропагандните съобщения за тяхното унищожение или продажба на черния пазар, отбелязва Insider. При това Украйна не е получило още най-далекобойните боеприпаси за HIMARS — тактическите ракети ATACMS, които достигат до 300 км. В момента доставените ракети поразяват цели на максимум 80 км. Скоро това може да се промени.

 САЩ се ангажираха да доставят общо 20 HIMARS, което за фронт с дължина около 2000 км е нищожно малко. Но дори и проруските източници признават, че украинците използват HIMARS изключително успешно и прецизно за удари по важни обекти, а системите за ПВО не са в състояние да се противопоставят ефективно. Например при удара по склада за боеприпаси в Нова Каховка ПВО успя да прихване само половината от изстреляните ракети. 

В Херсонска област ВСУ с помощта на HIMARS успя да разруши в значителна степен мостовете и линиите за комуникация на руската групировка на десния бряг на Днепър и да й отреже пътя за отстъпление. В ключовия Антоновски мост са попаднали 11 от 12 изстреляни ракети.

Успехът на HIMARS е обусловен и от тактиката на руското командване, което се стреми да създаде впечатляващо преимущество в огневата мощ на неголеми участъци от фронта. Такъв способ за водене на война изисква колосален разход на боеприпаси и сложна система за логистика и съхранение, което създава уязвимост за поразяване с високоточни системи. Руските военни наистина показват невероятна небрежност както в избора на място за съхранение на боеприпаси, така и по въпросите за маскировката и защитата на тези позиции. Вероятно, рано или късно, руското командване ще се научи как да се защитава от подобен род системи - чрез по-добра маскировка или преместване на логистичните центрове по-далеч от фронтовата линия, което би затруднило снабдяването на войските. Ако това не стане, то ще трябва да търси нови начини за изпълнение на поставените задачи, като не разчита на свръхконцентрация на артилерийски огън или мине в отбрана, което не съответства на поставените от Кремъл цели, отбелязва Insider.

Какво е нужно за контранастъпление на Украйна

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк обяви на 13 юни, че за победа във войната Украйна се нуждае от 1000 гаубици, калибър 155 мм, 300 реактивни системи за залпов огън, 500 танка, 2000 единици бронетехника, 1000 безпилотни самолета. Засега от това оборудване, с изключение на танковете, са доставени незначителни количества, но трябва да се отчита, че САЩ все още не са започнали доставките в рамките на програмата за ленд-лийз.

На 19 юли министърът на отбраната Алексей Резников съобщи по време на дискусия в Atlantic Council, че Украйна се нуждае от около 50 HIMARS, за да спре настъплението на руската армия, и 100 - за да мине в контранастъпление. Но нито HIMARS, нито друг вид конкретни типове оръжие или боеприпаси сами по себе си могат да преобърнат хода на войната в полза на Украйна. Руската и украинската армия трябва да се изравнят по огнева мощ. Към юни, след началото на доставките на западните артилерийски системи, руската армия имаше десетократно преимущество в плътността на артилерийския огън. И за да се изравни ситуацията, трябват не просто повече гаубици и други мощни оръжия, но и постоянно снабдяване с боеприпаси, ефективна система за съхранение и логистика, комплексни решения за управление на огъня. Доколко ВСУ ще се справи с тази задача, тепърва престои да видим.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Взема си своето.

Взема си своето.

01.08.2022 | 18:54

На англосаксите, да им даде тяхното, дето го посяха в Япония преди 77 години.

Отговори
1 1
HIMARS  работает хорошо

HIMARS работает хорошо

01.08.2022 | 10:44

Но трябват поне двойно повече такива машинки! Дари HIMARS на Украйна - спаси Живот на Украинско дете!

Отговори
5 6
колкото

колкото

01.08.2022 | 10:53

повече оръжия доставят на Украйна толково повече територии завладява Русия.И вече ще е цяла Украйна, независимо от необходимото време.Колкото повече военни действия толкова по висока цена за запада-хиперинфлация, фалити и вече рецесия.

Отговори
8 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?