"Доматени" туристи от Сърбия варят лютеница на Халкидики

Сърби заминават на „почивка“ в Гърция, за да си направят там зимнината – правят сладко от кайсии и айвар. Туристическите агенции се виждат в чудо в началото и в края на сезона, защото тогава почивките са най-евтини и туристите от Сърбия се втурват към Гърция, пише сръбският „Блиц“.

Неотдавна „Вечерне новости“ писа, че някои от агенциите е трябвало още след първите две пътувания до Халкидики да сменят гумите на автобусите. Причината е, че някои от туристите носят по четири куфара, пълни с храна, а в апартамента си правят сладко от кайсии и айвар.

В цялата система участват и македонските продавачи на суровини за зимнина, които чакат с чувалите чушки.

Следващите гости в този апартамент не могат да проветрят стаите и с право се оплакват в агенциите.

Така и тази, както и всяка друга година, отново се пише за „доматените туристи“ от Сърбия, които оставят абсолютен хаос след себе си.

Определението за доматен турист, пише „Блиц“, е известна – това е туристът, който тръгва към морето с пълни хладилни чанти с месо, салати, сарми, зеленчуци, плодове и дори и солети.

Оказва се обаче, че тази дефиниция изобщо не е вярна!

„Доматените туристи са най-големият кошмар и за гърците, и за нас, туристическите агенти. Казват им така поради факта, че огромен брой хора без никакъв срам тръгват на път с чували с чушки и домати, и то специално за да си правят зимнината“, разкрива сръбкиня, която е туристически агент.

Запитана за мотива за тези чували със зеленчуци, тя обяснява, че ставало дума за... икономия. Така, обяснява тя, използват тока в апартамента в Гърция, а не вкъщи!

„Всяка година на туристическите агенти ни се случва едно и също нещо – бесни собственици на апартаменти ни се обаждат и ни питат кого сме из изпратили. Затова редовно трябва да предупреждаваме всички пътуващи, че не може да има правене на зимнина. Въпреки това обаче подобни случаи са чести“, казва жената.

Това беше потвърдено и от шофьори на автобуси.

Един пример: Миналото лято две баби от Сърбия занесли в Гърция чували с чушки и там си правили айвар. „Когато се опитах да им помогна да кача куфарите в автобуса за Сърбия, останах поразен, като усетих колко са тежки куфарите, та не мога да ги вдигна. Когато ги попитах какво има вътре, те най-нормално ми отговориха, че в куфарите са бурканите с айвар“, разказа за „Блиц“ шофьор на автобус.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Шезлонг Иманбалдъ

Шезлонг Иманбалдъ

03.08.2019 | 22:05

А ние не правим у нашата мила родина щот думатето и пиперките гонят 3лева.Пари нема.

Отговори
0 0
кака Пена консерваторката

кака Пена консерваторката

03.08.2019 | 21:14

Ние не сме по-прости от сърбите и ще продаваме на македонците чушкопеци, които да вървят комплект с чушките на границата. Българските туристи няма да използват тока на комшиите, защото не са стиснати като сърбите, а ще пекат чушки на ламарина в междублоковите пространства.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?