Следвайте ни

Домашното насилие над жени в Турция намалява

viber icon

Бруталните убийства на жени от съпрузите им в Турция, които предизвикаха обществен резонанс през последните години, накараха правителството да засили мерките за спиране на домашното насилие. На жените ще бъде осигурена полицейска защита, дори ако не повдигат наказателни обвинения срещу нападателите си от страх от репресии.

Насилието над жени за съжаление често е водеща новина в турските медии. През първите шест месеца на 2020 г. в Турция се наблюдава 34% спад в процента на убийствата на жени, според вътрешното министерство. Докато 173 жени са били убити от януари до юни през 2019 г., този брой е спаднал до 115 за същия период през 2020 г.

Миналата година правителството представи цялостен план за действие за борба с домашното насилие. Планът е съвместна работа на министерства, включително министерствата на правосъдието, вътрешните работи, националните министерства на образованието и здравеопазването, заедно с Президентството по религиозните въпроси. Сред мерките е назначаването на специализирани съдилища за прилагане на Закон № 6284, който влезе в сила през 2012 г., за да предостави на жените повече правни възможности и защита срещу домашно насилие.

Министерството на вътрешните работи изпрати инструкции до областните управители на 81 провинции, позовавайки се, че министерството работи и с други министерства, за да предотврати семейното насилие.

Според указанията на министерството, силите за сигурност ще разследват всеки случай по-внимателно и ще анализират миналите криминални регистри на извършителите на насилие. Разпоредено е да не се позволява на съпрузи упражнили по-рано насилие да се доближават до своите жертви и незабавно ще бъде приложена защита за жените при продължаващи случаи на домашно насилие. В някои случаи семействата на убитите жертви твърдят, че виновниците са останали ненаказани и жените не са получили защита в по-ранни случаи на домашно насилие. Ако жертвата е в ситуация, в която животът ѝ е в пряка заплаха, полицията ще се погрижи за сигурността ѝ, независимо дали тя го поиска или не.

Правителството също така ще рационализира процедурите срещу извършителите на домашно насилие, които са освободени или избягали от затвора. От съответните агенции ще се изисква незабавно да уведомяват силите за сигурност в такива случаи, за да осигурят защита на своите жертви. От болниците и клиниките ще се изисква да уведомяват местните прокурори и центровете за превенция на насилието, управлявани от правителството, ако се установи, че някой приеман пациент е жертва на домашно насилие. На извършителите на домашно насилие няма да бъдат издадени разрешителни за оръжие, а случаите на домашно насилие ще бъдат освободени от процеса на медиация, който позволява на ищците да разрешат всеки случай без съдебен процес.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?