Следвайте ни

Доктори алармират: Изхвърлят ваксини на Пфайзер

viber icon

Турция ще получи най-малко 30 милиона дози от ваксините на Пфайзер-Бионтек до юни, съобщи министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в понеделник. До момента в Турция дойдоха 4.5 млн. дози от немската ваксина. 


Деканът на Медицинския факултет в Истанбул Туфан Тюкек алармира: "сега има ограничен брой ваксини Бионтек и когато има хора, които не идват на назначените им часове за ваксинация, дозата на този човек отива на вятъра, тъй като нямаме право да я приложим на друг пациент. Поради специфичните условия на съхранение ваксината, не е възможно да се замразява отново след отваряне. Така тя се изхвърля." 


До момента в Турция се наблюдава известно недоверие към ваксините на Пфайзер-Бионтек, поради информации в медиите.  Гражданите предпочитат китайската Синовак, за която се знае, че има по-малки странични ефекти. 


"Нашето споразумение с китайската компания Синовак, за ваксината Коронавак е за общо 100 милиона дози, но до момента сме получили едва 26 милиона ваксини." добави Коджа. 


Добрата новина е че ваксините действат: "Докато процентът на заразените с коронавирус граждани на възраст над 65 години е бил 17,7% към 1 януари, сега той е 8,2%. Той е намалял почти наполовина след ваксинацията.", обяви министъра. 

 

"До сега само 14% от здравните работници и 23,6% от гражданите на възраст над 65 г. не са ваксинирани в Турция."

"Искаме да завършим ваксинацията на всички наши учители в началните училища“, до средата на май, заяви Коджа. 

 

Министърът изрази надежда, че „най-късно до края на юни, че можем да ваксинираме гражданите на възраст над 40 години и дори тези на 30-35 години, ако договорените количества ваксини пристигнат на време."


Днес Турция отново е на първо място в Европа по новорегистрирани вирусоносители, като има 54 562 нови случая на коронавирус и 243 нови смъртни случая през последните 24 часа. 


Министър Коджа обяви, че 85% от новите случаи на COVID-19 са от Британския вариант.
"Южноафриканският вариант е забелязан при 285 души в 11 провинции, а бразилският вариант е наблюдаван при 166 души в 9 провинции. Открити са и малък брой варианти на Калифорния-Ню Йорк и B.1.525.", добави той. 

На заседание научният съвет за коронавирус в страната препоръча по-строги мерки за справяне с третия връх на пандемията. 

"Страната ни преживява най-трудния си период в пандемията. Имаме алтернативно предложение за нови мерки които ще въведем тези дни.  Утре президентът ще ги обяви.", съобщи здравния министър. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?