71

Докога? 294 ранени и 6-има мъртви след снощния трус в Хатай, нощуваха на открито

Десетки сгради се срутиха, броят на жертвите и ранените расте

 

294 души са били ранени, 18 от които тежко, при земетресенията снощи в окръг Хатай, Южна Турция. Загиналите са шестима. Това съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа тази сутрин.

 

ААБолници в Антакия и Искендерун са евакуирани, като лечението се провежда в полеви болници в района.

АА

Тежко ранените граждани са били транспортирани до болници в Адана и Дьортьол по въздух и суша

Голям брой здравни екипи и екипи за търсене и спасяване бяха изпратени в региона след уведомлението, че се извършват разрушавания в кварталите Дефне и Самандаг и че има хора, блокирани под развалините.

АА

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че снощните две земетресения с магнитуд 6.4 и 5,8 по Рихтер в районите Дефне и Самандагъ, в Хатай и последвалите ги множество вторични труса, два от които от по 5,2, са причинили нови срутвания на сгради и жертви в района. 

АА

Кметът на община Хатай Лютфу Саваш обяви, че някои сгради са разрушени и че има хора под развалините. 

Хиляди граждани в окръг Хатай прекараха нощта на открито по улици, паркове или в колите си.

 

Освен в Хатай, хората в Адана, Батман и Диарбекир също прекараха нощта навън.

 

АА

На 15-ия ден след земетресенията от 7,7 и 7,6 с епицентър Кахраманмараш, при което най-малко 41 156 души загубиха живота си, се случиха още две мощни земетресения с епицентър Хатай. 

АА

Първото земетресение снощи бе на дълбочина 16,7 км., а второто на дълбочина 7 км. 

След земетресението с 6,4 са регистрирани 32 вторични труса.

АА

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу посети Антакия, Хатай, снощи по спешност и съобщи, че трима души са загубили живота си вчерапреди полунощ. Към 07.24 сутринта беше установено, че 3 души са загубили живота си в останките на сграда, която беше разрушена при земетресението с магнитуд 6,4 в Дефне, докато се опитвали да извадят вещите си от апартаментите си в 4-етажната повредена сграда в район Гази, Антакия. Докато тялото на единия е достигнато, работата продължава за другите двама души. В сутрешните часове беше съобщено на още 3 загинали в района. 

АА

Вицепрезидентът Фуат Октай помоли гражданите в региона да стоят далеч от повредените сгради.

 

Министърът на земеделието и горите Вахит Къръшчъ сподели информацията, че след двете земетресения в Хатай няма ситуация, която да застрашава безопасността на язовирите Ярсели и Бююк Карачай.

АА

Част от сградата на губернатора на Хатай, която беше повредена при земетресения от 6 февруари, беше разрушен при земетресението снощи. Поради късния час в нея няма данни за затрупани хора.

 

 

Беше посочено, че земетресенията са усетени в много градове в района, както и в околните страни, Сирия, Йордания, Ирак, Палестина, Израел, Египет и Кипър. 

 

В Сирия след земетресенията с център Хатай хората излязоха на улицата.

 

Земетресенията бяха усетени в цялата страна, особено в селищата Идлиб, Алепо, Хама, Африн, Азез, Джараблус, Баб и Тел Абяд.

 

Според изявлението, направено от екипите на сирийската гражданска защита (белите каски), има ранени вследствие на земетресенията.

АА

2 сгради и 1 минаре бяха разрушени в град Синдерес в Африн, а някои сгради бяха повредени в провинцията на Алепо и Идлиб.

 

Беше отбелязано, че ранените се лекуват и проучванията за оценка на щетите продължават.

 

В ливанската столица Бейрут във вечерните часове настъпи паника, като много граждани излязоха от домовете си и прекараха нощта на открито.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?