Следвайте ни

Докладът на Борел за Турция показва подкрепата на ЕС към Гърция

viber icon

Външните министри на ЕС се събраха днес, за да обсъдят отношенията на блока с Турция преди срещата на върха, която ще се проведе чрез телеконференция в четвъртък.

Представеният доклад за Турция от заместник-председателя и върховен представител на Европейската комисия Жозеф Борел отговаря на гърцките очаквания, съобщи в-к Екатимерини.

Доклада приветства „положителните стъпки“ от Анкара и съчетава позитивен дневен ред и стимули, предоставени на Турция, с напомняния за поведението на Турция през последните няколко години и предупреждения, че положителният дневен ред може да бъде обърнат и да бъдат наложени нови санкции.

Сред някои действия на Анкара, споменати в доклада, са продължаващото оспорване на гръцкия суверенитет над части от Егейско море, което засили военното напрежение в Източното Средиземноморие,  усилията на Анкара да използва мигрантите, както направи с насърчаването им да преминат сухопътната граница до Гърция в началото на 2020 г . и турско-либийския меморандум за морските им зони.

Ако няма значителни промени в доклада след срещата на външните министри, тогава Атина ще бъде доволна от общата картина и от начина, по който институциите на ЕС я защитават, съобщават гръцките медии.

Разбира се, докладът на Борел не се отнася само до спорните въпроси между Гърция и Турция: той широко споменава целия спектър от европейско-турски отношения, миграцията, митническия съюз, възможността за либерализация на визовия режим, правата на човека и други въпроси.

Решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция, европейски договор за защита на жените и малцинствата, се коментира като разочароващо от ЕС.

Акцентира се и върху няколко стимула за Турция, като най-големият от тях е обновяване на митническия съюз, както и по-тесни икономически отношения.

Министрите от ЕС ще обсъдят и подновяването на споразумението между ЕС и Турция, подписано през 2016 г. за спиране на мигрантите опитващи се да достигнат до Европа и за подобряване на условията на сирийските бежанци в Турция.

В заключение доклада признава крехкия характер на отношенията между ЕС и Турция и се отбелязва, че въпреки предприетите положителни стъпки трайно подобряване на отношенията ще отнеме време. 

По-късно днес Борел ще се срещне лично с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, за да обсъди документа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?