46

Доклад: За две години Гърция е отблъснала повече от 41 000 мигранти от границата

Гърция е изтласкала обратно общо 41 523 незаконни мигранти в турски води между 2020 г. и 31 май 2022 г., според доклад на омбудсмана на Турция (KDK).

Докладът също така казва, че 53 незаконни мигранти през 2021 г. и 33 други през 2022 г. са загубили живота си – или удавени, или замръзнали до смърт – поради отблъскване.

При всички инциденти с отблъскване, довели до смъртта на незаконни мигранти през 2021 и 2022 г., мигрантите са били хвърляни в морето с белезници или без спасителни жилетки, се добавя в доклада.

Докладът призова Гърция да прекрати практиките на системни отблъсквания в морето и на сушата и да създаде независима комисия, която ще включва международни организации и неправителствени организации, която да разследва твърденията за отблъскване.

В него се изисква длъжностните лица, които са извършили незаконни действия в нарушение на правата на бежанците, да бъдат наказвани. 

Отделно, Гърция на 13 юни отхвърли доклад на ООН, в който се твърди, че нейните гранични сили са отблъснали незаконно хиляди търсещи убежище през последните две години.

„Докладът... не се основава на обосновани изследвания, а възпроизвежда по-стари констатации на агенцията на ООН за бежанците, доклади на чужди медии и препоръки на неправителствени организации“, каза източник от гръцкото министерство на миграцията пред АФП.

„Гръцката брегова охрана и гръцката полиция ежедневно спасяват хора, чийто живот е изложен на риск по морските и сухопътните граници“, добави източникът.

Специалният докладчик на ООН за човешките права на мигрантите, Фелипе Гонсалес Моралес, по-рано сподели доклада, казвайки, че „в Гърция отблъскването на сухопътните и морските граници е станало де факто обща практика“.

„ВКБООН е регистрирал б540 отделни инцидента през периода 2020-2021 г., 40 с участието на най-малко 17 000 души, за които се съобщава, че са били върнати насила, неофициално, в Турция“, се казва в доклада, който ще бъде официално представен на 23 юни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?