2374
Следвайте ни

Доклад по киберсигурност: Веднага изхвърлете тези телефони

viber icon

Литовското министерство на отбраната посъветва да не се купуват китайски мобилни телефони и препоръча на хората да изхвърлят всичко, което биха могли да имат след доклад на правителството, че в телефоните са инсталирани възможности за цензура, пише Politico.

Във вторник органът за киберсигурност на литовското правителство заяви, че телефоните, продавани в цяла Европа от китайския електронен гигант Xiaomi, имат вградени възможности за откриване и цензуриране на фрази в китайски букви, включително „Свободен Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ или „Движение за демокрация“.

Софтуерните възможности на телефона Mi 10T 5G на Xiaomi са били изключени в "региона на Европейския съюз", но могат да бъдат включени дистанционно по всяко време, според доклада от Националния център за киберсигурност на Министерството на отбраната.

Докладът засяга проблемите на киберсигурността в китайските смартфони, по-специално събирането на потребителски дейности. Данните, изпратени от телефоните до сървъри на Xiaomi в трети страни, не отговарят на правилата за защита на информацията, се казва още в доклада.

"Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо", каза заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус пред медиите. Xiaomi не отговори веднага на искане за коментар.

Напоследък отношенията между Литва и Китай се влошиха. През август Китай извика посланика си в Литва, след като Вилнюс отвори свое представителство в Тайван. Тайванските мисии в Европа и САЩ използват името на града Тайпе, избягвайки споменаването на самия остров, който Пекин смята за неразделна част от Китай. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ху Ай Вей

Ху Ай Вей

24.09.2021 | 08:50

Говорите си директно с военното разузнаване на Китайската Народна армия...

Отговори
1 1
Литовец

Литовец

23.09.2021 | 22:49

Ми то всички телефони са китайски, даже и айфоните. И тях ли да хвърлим,а чичко Гугъл сигурно не ни следи.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?