Следвайте ни

Доклад на ООН документира военни престъпления в 10-годишен сирийски конфликт

viber icon

Доклад на ООН за десетилетието на сирийската криза казва, че враждуващите страни са извършили действия, които вероятно представляват престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления, включително геноцид, подчертавайки, че военните решения в страната са довели за 10 години до смъртта на хиляди души и унищожаване на цели райони.


Докладът на анкетната комисия към ООН за Сирия, изготвен от Съвета за правата на човека и публикуван вчера, посочва, че участниците в гражданската война са нарушавали правата на човека по възможно най-суровите начини.


„В навечерието на 10-ата годишнина от сирийския конфликт и криза, Комисията критикува готовността на воюващите страни да жертват основните права за краткотрайни политически придобивки или под предлог за борба с тероризма, както и възможността за селективност, показана от онези, които подкрепят Правителството на Сирия или различните воюващи страни. Призовава за засилване на международните усилия за прекратяване на конфликта и поставяне на страната по път към мир и справедливост ", се казва в доклада.


Критикувайки първо силите на режима на Асад, а по-късно и всички останали страни, в доклада се казва, че те са водили конфликта с оръжие, което минимизира рисковете за собствените им бойци за сметка на цивилни.


"Те последователно търсеха териториален контрол, за сметка на правата на населението. След 10 години, повече от половината от населението преди конфликта е вътрешно или външно разселено, градовете са превърнати в руини и плеяда от въоръжени действащи лица продължават да плячкосват територии на страната. Сирийците в населените места са претърпели огромни въздушни и артилерийски бомбардировки; те са претърпели атаки с химическо оръжие, военни обсади, водещи до глад и ограничения върху хуманитарната помощ", се добавя в доклада.


Описвайки причината за конфликта, възникнал преди десетилетие, като бруталното потушаване на мирните протести от режима, докладът казва, че близо 12 милиона сирийци са били разселени по време на процеса.


Що се отнася до използването на химическо оръжие по време на войната , в доклада се казва, че химическото оръжие е било използвано поне 38 пъти и е документирано, че поне 32 от тези атаки са били извършени от режимни сили.


Докато режимът и неговият съюзник Русия прилагаха въздушни удари по цивилни райони, докладът също така казва, че екстремистките опозиционни партии и сирийският клон на кюрдските военни формирования YPG на терористичната група ПКК са извършили военни престъпления и нарушения на правата на човека.


Съответно тези групи причиниха смъртта на много невинни цивилни, докато YPG също вербува местно население, включително деца. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай